Fick bra respons på uppsatsen, jag var väldigt nervös faktiskt, även om man börjar bli expert på sitt ämne. Jag kan rabbla medicinska termer och psykiatriska behandlingsmetoder som rinnande vatten nu haha. Behandlingsmetoder och termer som användes på 40-talet får jag väl dock påpeka, inte den mest praktiska informationen att bära med sig i livet men hey, är det någon som undrar om Cardiazol injicerades intravenöst eller intramuskulärt och vad som var de största somatiska riskerna, är jag rätt person.

Idag var jag oinspirerad när det gällde maten och följde bara ett recept som stod på fiskförpackningen. Vilket också innebar att jag var tvungen att försökta klura ut hur man skär en fänkål. Men det gick bra till sist, och trots att alla ingredienser luktade peck blev det jättegott när det var klart. Riktigt gott, nyttigt, och smaaaalt.

Klicka och få stora. Jag hade ingen potatis, så tog morötter istället, och lade till räkor vid serveringen.

Nu sitter jag här hemma i lägenheten, har haft ett riktigt bakslag i förkylningen så jag stannar inne ikväll, speciellt när det blåser så här kallt ute. Dock har jag fönstret lite öppet så jag känner röken och jag hör alla tal och sånger. Väldigt stämningsfullt!
Igår var en hel pluggfri dag, förutom en snabb konsultation med Cissi över middagen(hon är det allsmäktiga oraklet inom allt skolarbete) om en detalj angående uppsatsinlämningen, visade sig att jag tänkt rätt, se där. Vi käkade tacos som sagt, och en favorit i repris; chokladbakelser. Gott gott gott! Satt och bläddrade i kokböcker, delade recept och pratade minnen från barndomen halva natten. För det är ju sånt normala 20-åringar gör på lördagar haha.

Imorgon har jag möte med min handledare, så idag har jag suttit och hamrat på tangenterna för att få lite mer gjort på uppsatsen. Imorgon är det ju också valborgsmässoafton, de brukar fira med elden på Campus, och det är ju precis tvärs över gatan från mig så jag kanske går tar mig en titt. Jag är fortfarande riktigt förkyld så jag tror det är allt jag kan förmå mig till att göra dock.

Dessutom måste jag passa på att nämna, att Orion debuterade i långdistans på Finnerödjaritten igår tillsammans med sin fodervärd(som tävlat mycket förut på egna hästar). Han var tydligen superduktig och tappade aldrig sugen under de fyra timmarna, klarade veterinärkontrollerna utan minsta anmärkning och lite extra beröm i kanten för trevligt uppförande. Var bara clear round och ingen jakt på placeringar, så de kunde ta det i lagom takt för hans första ritt. Så himla kul!



Hittade bara den här bilden på Orion men den får duga, mobilkamerakvalité.
Idag ska ni veta, har det varit varmt! 10 grader här utanför mitt fönster. Trots förkylning som fortfarande biter sig fast var jag tvungen att ta en promenad imorse. Fåglarna sjöng, en ekorre sprang över stigen och solen värmde i ansiktet. Nu regnar det lite och molnen har dragit in, men det är fortfarande varmt.

En gammal bild på Ebba får illustrera min nöjdhet över detta faktum.


Nu ska jag åka iväg till Cissi på lördagsmiddag, Tacos blir det nog denna gång!


Trots förkylning och trött skalle gav jag mig tomatsoppa idag. Min akilleshäl inom matlagning(bland många, det erkänner jag). Så i förebyggande syfte läste jag ungefär hundra recept innan jag började, och sammanställde till ett som nog skulle bli bra. Ja och visst blev det gott, men vad tänkte jag på, med en jättegryta tomatsoppa som skvätter överallt? Såg ut som en halal-fest hade tagit plats i min kokvrå.

Fräs lök och vitlök, blanda i färska/passerade/krossade tomater, en liiiten tunnskivad potatis(!), basilika, grönsaksbuljong och vatten. Koka 20 min, mixa med stavmixer, ha i salt, peppar och eventuellt chili eller caynnepeppar. Klart! Ingen grädde behövs i och med att potatisen gör den lite matigare.. Ett måste att ha till är bröd, antingen som krutonger eller riktiga bitar så man kan doppa.


Min situation just nu: Snor. Frustration. Halsont. Huvudvärk. Lite stress.

Något man dock bör veta om mig är jag har otroligt lätt för att berömma mig själv. Jag skriver cirka en mening, känner mig jättenöjd och går och gör nåt annat, kommer tillbaka och då slår det mig att jag faktiskt gått runt med ett flin för att jag skrivit en mening. Där snackar vi om att ha låga krav. Men många bäckar små... Nu har jag efter ett par timmars effektivt jobbande gjort 1/3 av uppsatsen. Ett par dagar till så har jag det här under kontroll. Heja Heja.
När man vaknar förkyld med täppt näsa och brännande hals finns det bara en sak att göra; soppa.


Grönsaksoppa och mörkt nybakad fröbröd.

Brist på rotfrukter resulterade i att jag blev tvungen att pallra mig upp ur sängen och gå till mataffären. Passade på att stanna vid apoteket och fixa strepsils och pollenallergimedicin. Än ligger ju ett snötäcke kvar och det är bara vissa av björkarna som har fått små knoppar, men det är alltid bra att vara förberedd.

Just nu sitter jag och fixar med mix-cds till sommaren, för tråkiga bilresor och på jobbet. All övrig tid har jag ju natuuurligtvis spotify i mobilen.



Resten av dagen går åt till uppsatsen. Uppsats, uppsats, uppsats... Håller på att bli tokig, men bara ett par veckor kvar nu..
Fredag Först möte med min handledare J.O om uppsatsen, sen stannade jag med några andra på "efter plugg pub" i Nationernas Hus, blev ett perfekt slut på veckan med livemusik och mat. Stänger vanligtvis vid 17.30 men eftersom chefen för klubben var i vårat gäng så satt vi där en extra timme. Kändes väldigt VIP haha.

Lördag Helt otroligt tråkigt väder, bara en massa slask och mer snö som vräkte ner. Åkte till Cissi på eftermiddagen och vi bjöd in några fler på middag. Indiskt stod på menyn! Ris med chicken korma, nötter och sallad. Till efterätt hade hon redan gjort en kladdkaka, jag var i himlen. Ska fixa receptet, det var lite kaffesmak på den, supergott! Slutade nersjunkna i soffan framför en film på 4:an.

Idag Lugnt

Imorgon Forskningsarkivet


Blev så övermäktigt sugen på tacos idag på förmiddagen, jag blev tvungen att gå och handla. Pitabröd gick dock inte att finna någonstans. Vad är alternativet? Mjuka tortillabröd smakar kartong, tacoskal är löjligt svåra att äta ur och nacho/tortillachips mättar ju aldrig. Jag hittade dock mystiska mjuka tortillabröd på majs och inte vete och de smakade ingenting. Perfekt!






Nu ska jag skriva lite till på uppsatsen, äta middag och se nån film. Tror jag ska börja på en ny bok idag också...
Imorgon har jag träff med min handledare om uppsatsen. Känner mig ganska lugn dock, när man är inne i ett bra "flow" går det ganska fort att skriva.
30 cm nysnö bara sådär över natten. Något positivt är dock att det blir så satans fint när det snöat, brukar dra upp persiennerna och sen lägga mig i sängen igen och bara stirra ut.

Bilder är tagna genom fönstret, den första är min utsikt från skrivbordet, mysigt! Och skapligt höga tallar, jag bor ändå på andra våningen...



Igår var jag på skolan och läste böcker med några andra, men idag kände jag att jag behövde sätta mig ner och skriva här hemma. Fick en del gjort på uppsatsen men Breivik-rättegången håller ju på samtidigt så jag blir distraherad. Följer alltihop på nrk.no där de citerar ord för ord vad som sägs(Aftonbladet och expressen gör ungefär samma sak). Inte så mycket action som tidningarna försöker få det till, men intressant ändå.



Idag gjorde jag mat som jag inte ätit på länge, nämligen köttbullar. Jag lever på fisk, kyckling och vegoprodukter annars men idag köpte jag 1,5 kilo blandfärs och tänkte fylla upp frysen med husmanskost. Jag orkade inte rulla allt så jag gjorde kryddiga köttfärsbiffar med cayenne och vitlök av den sista smeten. Biffarna blev toppen och köttbullarna okej. Inget blir lika bra som farmors och mormors, såklart, varför försöker man ens?

Tadaaa! När man har en pyttepyttefrys måste man vara organiserad...




Vad hände mer? Jo jag brände mig på ugnen när biffarna stektes, MEN brännmärket blev i form av mitt favoritgodis. Då är det okej tycker jag.



Jag har föresten inte sagt att jag var på balett i veckan. Ja tittade på balett alltså. Eller rättare sagt improviserad modern dans av en balettakademi. Jag älskar att titta på dans, men det här var bara konstigt. De krälade runt och stirrade, och skrek...Man blev lite rädd. Jaja, skulle bara berätta det, allt är inte guld som glimmar.
I fredags var jag på fest i en studentkorridor och igår på finmiddag. Vilken härlig mix. Angående att bo i studentkorridor; Jag är så glad att jag har min egna lilla lägenhet för jag skulle nog aldrig klara av att möta främmande människor i köket var och varannan morgon, och bo på några kvadrat där dörrarna hänger snett och väggarna luktar rök. Men det finns säkert mysiga korridorsrum också haha. Kul kväll var det i alla fall!

Middag hos Cissivännen igår i vanlig ordning, laxfile ugnsbakad i grädde, rödlök och västerbottenost(och potatismos till det). Efterätt blev gigantiska chokladbakelser med glass och apelsin. Jag dubblade min vikt den kvällen och det var SÅ gott och vi hade så trevligt(kunde inte sluta prata) att jag fick springa till sista bussen vid 02.15.



Knät börjar kännas bättre men jag väntar några dagar till innan jag ger mig på konditionsträningen, jag kör styrka tills dess! Ikväll ska jag fortsätta med uppsatsen, målet blir att skumma igenom och lista ut vilka av de här böckerna som är något att ha;
Har börjat läsa Kepler -Hypnotisören och den är grymt spännande. MEN folk blir drogade och kidnappade i sömnen av förrymda galningar. Jag är tålig när det gäller skräck annars men det här var lite obehagligt faktiskt. Jag funderade allvarligt på att sluta läsa den för att slippa ligga vaken varenda natt och tro att nån bryter sig in i lägenheten. Igår efter ungefär hundra kapitels sträckläsning var jag förberedd på noll sömn eller eventuellt mardrömmar där jag vaknar med ett gallskrik. Vad händer? Jag däckar så fort jag snuddar vid kudden och drömmer att jag vinner melodifestivalen, en shoppingrunda OCH tre kameler.
Jag blir ständigt förvånad över hur hjärnan fungerar.

Senaste dagarna har innehållit styrketräning, matlagning(bunkrat upp med matlådor innehållande kycklinggryta, gratäng och såser), plugg och tristess. Jag har fortfarande ont i knät och kan inte springa eller cykla alls. Skittråkigt. Imorgon ska jag gå till medicinska biblioteket på sjukhuset och hämta ut böcker om psykiatri (till uppsatsen) och sen studera lite med vänner som äntligen kommit tillbaka efter "påsklovet". På lördag ska jag på middag hos Cissi, men jag bidrar faktiskt med en helsida lax denna gång, nån måtta får det vara på välgörenheten.

För övrigt provade jag något nytt häromdagen. Jag älskar frukt, och någon tipsade om varm frukt i ugn; Gino. Jag provade häromdagen och det var inte alls gott. Blev blaskigt och allt fick en tråkig färg.. Vilken besvikelse!
Här hade jag inte haft på all choklad heller, den ska vara helt täckt, men hur roliga bilder blir det liksom.


Dagens lunch blev desto godare, spenat och ruccola med tagliatelle och räkor i curry! Lite gräddigt och fett men vad gör det. Går lätt och snabbt, har gjort det med vitlök och tomat tidigare, men curry är ju så gott.



Okej Keplerboken är väl kanske inte för den med svagt hjärta, men Bronsåldersmordet om arkeologi(och främst granhammarsmannen) var helt fantastisk! Väldigt detaljerat om arkeologiskt arbete i Sverige men författaren hade skrivit så lätt och roligt så den kunde sträckläsas utan problem, man fastnade direkt. Kan rekommenderas till vem som helst.

Nya vårskor, check! Jag har en tendens att använda skorna tills de är så slitna att det bara är ett snöre runt vristen. Nu var det dags att uppgradera igen, härligt, endast barmark som saknas!




Vilket slappdag det har varit, men så är det ju faktiskt söndag. Blev bara en kort promenad i det fina vädret och sedan lunch. Kokt torsk, ägg och persilje(+dill)sås med potatis;


Nu käkar jag tomater och tittar på film, True Grit, oj oj oj vilken bra westernrulle. Precis min typ och otroligt att jag inte tittat på den tidigare, originalet är från 1969 och den här från 2010. Enkel hämndhistoria; en riktigt kaxig 14 årig flicka vill hämnas på sin fars mördare och anställer elaka karlar(en U.S Marshal, en Texas Ranger) för att göra det, och hon följer naturligtvis med för att se till att jobbet blir gjort. Folk dör sedan som flugor, vågar jag påstå.

Kanske gillar jag den mest för att jag länge haft en dröm att precis som Mattie rida runt på min egna Blackie i hatt och rock och bo i timmerstuga. Kanske också skjuta vilt med en Colts Dragoon.. Jaja skratta ni bara.
här är länk till trailern som dessutom innehåller den bästa Johnny Cash låten efter highwayman nämligen God´s gonna cut you down.


Den fick föresten 10 oscarsnomineringar. I rest my case.
Gick upp och simmade imorse i ett försök att mjuka upp musklerna lite, knät gör fortfarande ont. Jag var helt ensam i simhallen i säkert en timme så jag kunde köra i min egen takt. Jag blir annars så himla distraherad av var och hur andra simmar att jag inte kan slappna av och istället tävlar(i mitt huvud) med alla andra i bassängen(som inte bryr sig). Så med mitt ömmande knä var det ju en jäkla tur att det inte fanns någon konkurrens idag.

"Min" favoritdel av ena omklädningrummet. Här peppar jag alltid upp mig själv innan jag går vidare till träningssalarna. Alla har vi våra ritualer haha, tur att det är tomt på morgonen.


Tyckte det kändes ok efter simningen så jag gick en promenad på eftermiddagen och passade på att handla. Fick mer ont men nu har jag god mat i alla fall, det var värt det. Nu ska jag soooova.
Efter en riktig bra vecka med träning fick jag ont på insidan av högerknät häromdagen. Jag tror(självdiagnos via google) att det är ett muskelfäste som börjat kännas efter samma typ av träning(löpning) och dålig stretch. Såå vilar från det värsta springandet en stund och ser om det slutar göra ont. Har dock yogat och styrketränat, det fungerar ju fint. Igårkväll satt jag med knät insmort i voltaren, tittade på ett par skräckfilmer och snaskade på en godispåse. Bättre botemedel kan ju inte finnas.

Föresten är det ju påsk nu. Jag är ju inte så traditionsbunden utan svär mest över att allt är stängt. Insåg precis att forskningsarkivet, biblioteket, medicinska biblioteket, skolan... allt är stängt. IKSU öppnar inte förens åtta. Galenskap...

Och just det, goda nyheter! Fick superbra respons på dispositionen till uppsatsen, det är ju alltid en bra start. Sen ringde också parsonalansvarige på mitt gamla jobb och sa att jag fick sommarvikariatet i år. YES! Förutom knäskadan och det faktum att jag sitter ensam över påsk så är jag officiellt kanske världens lyckligaste människa. Bra arbete för en outbildad ungdom idag är en bristvara, men jag har alltid haft tur.
Dagsläget i Umeå. Snön hade precis börjat smälta när det blev kyligt igen... attans.





Nu är vi inne i april och då är det väl dags att uppdatera här lite. Vad har jag gjort senaste tiden?
  • Varit på otroligt många middagsbjudningar, känner mig som Carl-Jan Granqvist minst sagt. Men ack så trevligt!
  • Gick för första gången på kareokebar, jag skrattade så jag fick ont. Kvällens bästa; När en tysk utbytesstudent sjöng "I believe i can fly". Oförglömligt. Kvällens sämsta var kanske att jag av ren slump var där med 12 musiker, inte lätt när man själv tar toner på ren chansning. Men det går ju alltid att mima.
  • Har haft seminarier och skrivit recensioner, och nu är hela april tillägnat b-uppsatsen. Jag ska skicka in en disposition och gå igenom ett första utkast med handledaren på tisdag. Känns stressigt och lugnt om vartannat, en månad går ju fort men samtidigt är inte uppsatsen så stor. Svårast blir att sålla ut vad man ska skriva om. Något riktigt bra är att jag fått toppbetyg på de skriftliga recensionerna så formalian och källhänvisningskunskaperna är redan på plats.
  • Jag har tränat en hel del senaste månaden, nu när vi inte har något i skolan kan jag ta tid på mig i gymmet om morgnarna och det trivs jag med. Har fått bra kondition, och nu under april ska jag köra hårt!
  • Upptäckt det fina med att sitta i "tornet" dvs cafét i lindellhallen bredvid biblioteket och plugga. Allt som oftast är cissi eller någon annan kursare med och det är ju himla mysigt.