Vet att det var länge sen det var några matbilder här, men jag har fotat allt i vanlig ordning. Att fota min mat gör att jag lägger lite extra energi på att laga den. Så det kan jag inte sluta med för då blir det nudlar... Jag är en riktig periodare med mat också, kan snöa in helt på en grönsak eller rätt, det kanske har lite att göra med kampanjer på mataffären också. Har frysen full av broccoli som de nästan skänkte bort... Det är så man fixar budgeten ;)

Det här var bara en liten lunch, så få inte ångest över avsaknaden av...allt. Jag kan också berätta att laxen bara var tillbehör(dekoration som jag ändå åt) för det här var gröna bönor-veckan. ÄLSKAR det.


Sen fick jag dille på att marinera allt. Provade alla möjliga kryddningar. Här kyckling med smak av chili och starka saker(kommer inte ihåg) med spenat, bönor, fetaost och sallad.


Kyckling med vitlök och örter. Nog mycket vitlök för att det skulle fräta igenom påsen och förstöra mitt kylskåp, och jag var lite osäker på hur det skulle smaka så det är därför det ligger bredvid salladen... Men det VAR GOTT SOM ATTAN alltså..


Sen bakade jag ciabatta, och gjorde en massa soppor som jag kunde doppa det i. Men först rosta i olivolja och salt, mmm...


Det här var dock ett tag sedan, har inte orkat ladda batteriet till kameran. Så ni missade kycklinggryta, rotmos, rotfrukter i ugn och hemlagad pizza(som inte fick jäsa klart och fick en decimeter tjock botten väl i ugnen... inte så fint men gott).
Tack och lov kommer det bra böcker ibland! Har läst och gjort recension på "Consumption and the making of respectability 1600-1800" av Woodruff Smith. Min själsfrände. Ett utdrag ur boken fritt översatt och sammansatt av mig; Är komfort verkligen bara en bekväm fåtölj, eller idén om möjligheterna som en skön fåtölj skapar? Sittandes i den med pipa, konverserande med goda vänner en hel kväll. Precis som bekväma kläder inte bara står för ett utseendemässigt ställningstagande utan även berättar att man värdesätter det komfortabla kläder tillåter en att göra, som att ha ett aktivt liv". Älskar författare som överanalyserar saker, det är precis så min hjärna fungerar.

Den handlar om konsumptionen av lyxvaror(tyg, te, socker, kryddor osv) under europeiska expansionen, och vad det var för slags kultur som gynnade handeln. Är man intresserad av ämnet så är den jättebra, väldigt lättläst och man fastnar snabbt, 340 sidor(varav 100 sidor är källförteckning) men bara på engelska.

Har senaste dagarna haft introduktion om b-uppsatsen, idag var vi på forskningsarkivet. För att få reda på var vi ska spendera våren, antar jag. Föreläsningar, rundvandring, och information om forskartekniker. Superintressant! Det visade sig att jag kan läsa den gamla kalligrafin i de handskrivna materialet i en rasande fart. Arkivarierna blev lite ställda(imponerade, om jag får uttrycka mig så). Jag sa att jag kanske kikat lite på pappas släktforskargrejer när jag var yngre och de tyckte det var en bra förklaring, eftersom de flesta inte har sett äldre skrifter alls. Såhär i efterhand känner jag att jag borde hävdat talang eller kanske genidrag och fått fast anställning på arkivet(ja det kunde ha hänt!) men nåväl.

Tillbaka till rundvandringen idag; De har arbetat jättemycket med att digitalisera kyrkböcker, dagböcker och annat, men ibland måste man beställa originalböcker. De riktigt ovanliga, värdefulla eller sköra tar man och placerar på en kudde mittemot en arkivarie i ett glasbås som ser till att man inte förstör dem. Väldigt nervöst. Tack och lov har jag valt mentaldebatten under 1930-1940 talet och ska då mest röra mig i Umedalens mentalsjukhus arkiv och korrespondensen mellan överläkarna. Lite osäker på vad mentaldebatten innebar, men jag vet att det var innan neuroleptikan kom och de höll patienter lugna genom insulinkoma, pyrifer(bakteriefeber), elchocker och nedsövning.. och psykokirurgi som lobotomi såklart. Umedalens sjukhus lobotomerade fler människor än något annat sjukhus i hela Sverige. Uschamej, MEN förhoppningsvis behöver jag inte läsa patientjournaler utan fokus är mer på hur mentalvården förändrades. Vi har överhuvudtaget inne i nån obehaglig period i kursen. En av veckans böcker är om dissektion och vivisektion(med bilder), en annan om gynekologi och kirurgi på 1800-talet. Man kan få mardrömmar för mindre och jag går konstant illamående. Igår läste jag "kroppens tunna skal" och nu ska ni få höra presentationen:
"De handlar om kroppen som människans bokstavliga skal och hur skalet öppnas på det anatomiska bordet, om smärtans språk och hypokondrins illusioner, om dårskapens former och sjukdomens mening, om hur folkhemmets oönskade skars bort från den rationella samhällskroppen"
Det var bland annat ett kapitel med en gammal redogörelse om hur ansiktet förvrids vid plågsamma saker. De hade gjort en komplett guide över ansiktets muskler när människans utsätts för smärta.

Jag kommer få men för livet bara av att läsa skiten.
Har kollat vädret på internet, det verkar som ni har lite barmark söderut?! Nu fattar jag varför det snackas så mycket om våren...

VästervikDen här var från någon camping jag glömt bort


Svårt att tänka sig när det är snöstorm var och varannan dag här i Umeå.
Golfbanan


De har grävt fram statyerna i skulpturparken!
Skidbacken i buberget.Bilderna är från idag genom www.yr.no
I fredags var jag på middag hos Cissi med hennes gamla vänner från Älvsbyn/Vidsele(men som bott i Piteå länge nu), så underbart roliga människor. Skrattade så jag grät flera gånger. MEN det blev mycket översättande för Cissis del, vi fattade inte mycket av varandras dialekter haha. Jag har aldrig haft några problem förut, visst är det några ord som är främmande från by till by men de olika norrländska dialekterna är inte svåra alls. Tills jag hörde den här, melodin var helt fel, betoningen var helt fel, massa konstiga ord. Pitemål var definitivt min akilleshäl inom dialekterna.

Vi kom iväg till stan sent men hann till AllStar en sväng, mötte upp fler människor, hade jätteroligt, åt på max och vid trehugget var jag hemma igen. Och hör här; Klockan 8.30 gick jag upp och pluggade. Så det är det jag gjort resten av helgen, läst och läst tills ögonen blöder.


Det var alla hjärtans dag igår, jag förväntade mig mängder av beundrarbrev och choklad i drivor. Men icke, istället var det seminarie om häxprocessernas konsekvenser som stod på schemat. Intressant bok och intressant diskussion.

Det är väl kanske inte intressant för någon egentligen men jag lägger ut en liten lista på det vi läst hittills på vårterminen. Jag har överhuvudtaget svårt att avgöra vad som är kul att läsa för någon utanför historiaprogrammet. Häromdagen hade jag en hätsk diskussion om Karl XII(eller snarare befälhavarna Rehnskiöld och Lewenhaupt) med en annan kursare och sen förstod jag hur nördigt det var. Jag hade rätt dessutom... Vad vad det nu jag skulle skriva? Jo litteraturlistan;

Donald R Hopkins -The greatest killer, smallpox in history
Åsa Karlsson Sjögren- Männen, kvinnorna och rösträtten. Medborgarskap och
representation 1723-1866

David Garrioch- Making of revolutionary Paris
Marie Lennersand & linda Oja- När oväsendet tystnat. Efterspelet till uppror och
religiösa konflikter 1670-1860

Martin Linde- Statsmakt och bondemotstånd. Allmoge och överhet under stora
nordiska kriget.

Woodruff D Smith- Consumption and the making of respectability 1600-1800

Sen skulle jag också tipsa om gamla inlägg jag gjort om lägenheten eftersom fotot på bostadshuset visade sig vara intressant, och mamma alltid klagar på hur hennes bild av mitt rum troligtvis inte stämmer med verkligheten. 
Lägenheten När jag var här i somras och "flyttade in".
Första möbeln I november när jag köpt skrivbord.
Jag borde väl fixa bättre bilder men det ser inte så annorlunda ut ärligt talat, en 1.60 säng pryder hörnet där jag hade madrassen förr. För övrigt; minimalistiskt!
Jag skulle gå en promenad imorse, och tänkte göra en twist på den vanliga jag går vid Nydalasjön. Jag har inget lokalsinne, och tappade bort mig såklart. Inte allvarligt borta så att jag satt och grät under en tall, jag visste att jag var kvar i kommunen och trampade på ganska oroad. ;) Tre timmar var jag ute och gick, men skönt var det och jag är i bättre form än jag tror. Joggade och hade 5 kg packning(hittade en mataffär) sista kilometrarna men var riktigt fräsch när jag kom hem ändå.

Jag poddar mitt favoritradioprogram och då kan jag gå och gå och gå och tiden bara swishar förbi. Man skulle haft en hund bara, Umeå är så promenadvänligt med naturen alldeles inpå knuten. Får se om nåt av de småländska yrvädren får följa med mig upp någon gång.

Övik var väldigt fint, ligger lite som i en dalgång och husen är byggda brant på kanterna. Blev en supertrevlig kväll med tjejerna i Elins fiiina fina lägenhet, och efter öl och konjak kom deras småländska/östgötska fram, det bor en östgötte i varje människa brukar jag säga.

Utsikt över en sån där hoppa-långt-med-skidor backe.


Hemkommen från Örnsköldsvik efter en toppenkväll! Vi lagade pitepalt och "elins mormors palt", norrbotten vs västerbotten i en paltlagartävling kan man säga. Och min åsikt? SÅ JÄKLA GOTT. Min hjärna blev lite tokig först, är det pasta, är det potatis, är det bröd? Smaken är en blandning av de tre. Svårt att säga vilken sorts som var godast. Om man ska ha fläsk i och inte flatpalt så är pitepalt godast(mest potatis i och minst mjöl). Ska man bara äta med smör, lingon och kanske bacon vid sidan av är det definitivt västerbottenspalten(mer mjöl mindre potatis). Som ett gott grovt bröd.

Tror inte det finns nåt som heter västerbottenspalt men jag använder det ändå.

Cissi gör fläskbollar av saltat sidfläsk.


Den råa potatisen(ska vara kokt i också) måste finfördelas. I brist på köttkvarn att mosa den i så fick vi riva. Där fick jag kliva in och ta över när de båda lyckades förstöra fingrarna. Ja tänk att de ska krävas en smålänning för o riva en hink pära. 


Västerbottenspalten ser ut ungefär såhär när grahamsmjöl och kornmjöl är i.


Läggs på mjölad tallrik för att fyllas med fläskbollar....


Den första ihoprullade!


Kokas typ 45 minuter, när de börjar bli klara kommer de upp till ytan.


Äts med helwittes mycket smör. Det är otroligt mättande, jag provade ju båda men sammanlagt blev det bara en palt. Cissi åt två, Elin åt tre och så många har hon aldrig ätit förut.


Så hon fick paltkoma givetvis.


Till frukost? Gräddstuvad palt....

Ska strax promenera till centrum, lämna böcker på stadsbiblioteket, möta upp Cissi, luncha med Elin, och sen åka till Övik.

Skulle bara visa mitt bostadshus som jag inte lagt upp någon bild på tidigare(tror jag). Jag gillar´t!
Blev tvungen att två gånger till mataffären(när ska jag sluta prata om det?)för första svängen kom jag hem med bara ingredienserna till mintchokladmuffinsarna.. Vad ska jag säga; jag har ett one track mind. OCH vad hände, jag brände f*nskapen i ugnen. Det är choklad liksom, hur ska man kunna avgöra när det är färdigt-brunt eller bränt-brunt? Hursomhelst är jag student och då är det bara att skrapa bort det svarta och äta ändå, och gott var det.

Imorgon ska jag upp tidigt och tvätta hela dagen. Sen åker jag till Örnsköldsvik på fredag för att äta palt och dricka öl, nu är jag norrlänning vettu. *gör shuuup-ljud med munnen* Jag larvigt exalterad över att se mer av norrland. Jag har bott här i ett halvår och har aldrig varit utanför Umeå igentligen, skulle gissa på en radie på 5 km runt lägenheten ungefär. Och jag flyger alltid till Umeå så inte mycket får man se där heller, tog nattåget en gång men högre upp än Gävle var det bara träd och träd och träd.

Ska duscha nu, dricka té, läsa militärhistoria, lyssna på Joan Jett. Det är grejer det.
Uschamej, var -22 idag också. Promenerade till skolan för att äta lunch med Cissi, vräkte i mig allt jag vilade ögonen på för att slippa gå till mataffären. Imorgon..IMORGON ska jag gå och handla. Måtte vädret vara mildare.
Och just det! Jag var ju inte enbart där för att äta(även om det var höjdpunkten på dagen, maaaat) utan det var litteraturseminarie också. Ingen lärare dök dock upp och efter 20 min gjorde vi lite efterforskningar och det visade sig att han var sjuk. Och eftersom de på en institution med mer än 4000 anställda inte kunde skaka fram en vikarie var det bara att vända hemåt. Jag kom ju i alla fall ut på en bensträckare efter senaste dagarnas innesittande, fina fina Umeå, som jag saknat dig!

På tal om nåt helt annat har jag fantiserat om dessa mintkladdkakemuffins hur länge som helst nu, eller en en sån där o-frusen cheesecake som finns på konditorier. De där där geléiga utan tuggmotstånd, mmm. Måste baka det någongång(läs: när jag har handlat). Men just bakning är en av mina största brister, bland många det erkänner jag. Saker jäser och gräddas och får färg och förändras utan att jag får vara där och peta... Nervös sitter jag alltid tryckt mot luckan för det kan gå åt skogen på ett ögonblick. Och smaken på smeten har ingen koppling till slutresultatet har jag lärt mig. Slutsats: Säkrare att äta smeten medans den är god och strunta i kakan.

Jag är dock en jävel på maränger och knäckebröd!
Det var minus -32 grader i Umeå häromdagen, huvva. Jag håller på att få lappsjuka av att sitta instängd, men det känns liksom inte värt att gå ut när ögonen fryser ihop och läpparna spricker. Nu är det dock varmare (-22) och det ska bli riktigt milt i veckan.

Uppenbarligen har jag drivits så långt att jag börjat med hantverk. Det är väl inte riktigt min grej men några armband har jag flätat ihop. Det är bästa terapiarbetet, men blir väldigt avslappnad.Det är en massa litteratur som ska plöjas, och just nu är det en e-bok, så man måste läsa på dataskärmen. Vart är världen påväg?? Man kan inte läsa en bok på femhundra sidor från en skärm! Kan dock inte riktigt klaga för det är så skönt att bara ha en dag i skolan och få lägga upp resten av tiden som man själv vill. Underbart!

Det positiva är också att jag ändå är vid datorn och då kan lyssna på musik samtidigt.
The Animals, Billy Joel och Joan Jett är favoriterna just nu. 60´s, 70´s and 80´s. Ska göra en special om musiken när jag växte upp för om det inte varit för syrran(ja jag snackar om dig, din Ebba Grön period var inte så dålig) och pappa hade jag vuxit upp med Aqua-Barbie girl som främsta kulturella influens.
Om ni undrar vad tusan som händer så höll jag på och trixade med bloggdesignen, som sen försvann. Så jag måste konstruera en ny, usch.

Jag är ju lite irriterad och hinner inte pyssla med det nu så det får se ut såhär sålänge.
Idag fyller min lillasyster 1 år!
Grattis!
(De små går att klicka på)
Klev upp tidigt imorse för att ta en promenad runt Nydalasjön men det var -27 grader ute så jag stannade inne. Klokt beslut eftersom det tar 2 1/2 timme runt sjön, jag hade ju avlidit. Efter helgen ska det bli varmare igen, sköönt. Får se om maten här hemma räcker eller om jag måste bylta på mig kläder och ge mig iväg till affären innan dess. Jag har broccoli.. och bearnaisesås... Så jag klarar mig alltid.

Hörde ifrån några kurskamrater som åkt till jokkmokks marknad, det hade varit -40 grader på vägen upp. Fast de tycker ju att det är den "riktiga vintern" som precis anlänt och vägrar följa mina överlevnadsråd som innebär eldande och innesittande. De ska ha kapplöpning med renar och allt vad det heter. Så uppenbarligen är det inte vintern som har kommit utan vettet som har lämnat.