Det var en toppendag igår med seminarie som gick superbra och en rolig lunch med Cissi och Daniel. Idag blev den tamejfan ännu bättre, jag satte igång med uppsatsen(mentaldebatten 30-40 tal). Fick mitt arkivmaterial från Umedalens sjukhus och satt i några timmar för att få koll på vad som finns. Mentaldebatten handlade om hur psykatrin skulle definieras, vad som menas med psykisk sjukdom, och hur psykiskt sjuka ska omhändertas och vårdas. Innan dess hamnade många med problem på äldrehem där alla möjliga behandlingar utfördes, men vid på 30-talet uppfördes många sjukhus och psykiatrin utvecklades snabbt med ECT och lobotomi(jaa vi vet ju hur bra det gick). Jag började med tidningsutklipp och fotografier, samt kopior på alla föreläsningar och avhandlingar som skrevs av överläkaren. Blev riktigt kusligt en stund, när regnet smattrade mot rutan, man öppnar första kartongen och får upp mappen markerad "psykokirurgi", och läser första citatet av ordföranden i fattigvårdsstyrelsen; "jag skulle hellre dö i ettlandsvägsdike än på umedalens sjukhus". Nästa sida, en bild på byggnaderna och man får the shining associationer direkt. Och åter nästa sida, med ganska nytt brev från den sista överläkaren som beklagar bristen på information från 47-48 "det var kaos" och "i runda tal lobotomerades 500 personer".


Men det finns säkert mycket positivt om jag får gräva lite till, det marknadsfördes trots allt som ett modernt och trevligt vilohem. Jag träffade dock en kille som skrivit sin c-uppsats i samma ämne och bara skakade på huvudet för det här arkivet är nåt av det värsta han läst. Men riktigt, riktigt intressant.

Nåväl vid lunchtid hann jag gå till centrum och hämta ut mina linser, samt köpa nytt block till uppsatsen och handla mat. Tillbaka till skolan vid tre för då var det programmöte(vi var 8 personer så det är inte så flashigt som det låter). Och gissa vad, vi ska åka till Berlin i höst! Kul!
Man måste ju bara älska den där känslan när man tagit ut sig ordentligt på gymmet, går hem och lägger sig, vaknar på morgonen, slänger benen över sängkanten och reser sig för att i nästa sekund vilja skrika rakt ut. Träningsvärk deluxe idag, och jag har varit så dålig med att stretcha hälsenorna senaste tiden så jag hasar mig fram på tå. Nästa pass får nog bli simning istället, lite mildare.

Jag sitter här och pluggar inför seminariet imorgon. Litteraturen vi ska prata om är skriven av läraren själv, hur kaxigt är inte det? Ingen kommer ju våga säga nåt negativt. Undrar om det är en kugg-grej, han kanske inte själv är nöjd såhär i efterhand (boken skrevs -88) och kollar om vi är alerta och ärliga. Kanske borde chansa och totalsåga den. Eller inte. Frågan vi ska diskutera är "På vilket sätt ingrep de faktorer som konstituerade den organiserade kapitalismen i småborgerlighetens ekonomiska, politiska och sociala liv?". Ska käka havregrynsgröt nu och fundera lite till på det.

Var i Marieberg igårkväll på middag(många middagar nu för tiden, vuxenpoäng), och slängde ett getöga på melodifestivalen ibland. Jag har inte sett någonting av det innan, och är ärligt talat inte så värst intresserad. Men nöjd blev jag i alla fall med vinnaren!

Åt räksoppa med nybakt grahamsbröd och sedan fruktsallad med vaniljkesella. Supergott! Blev en sen kväll så jag sov på soffan och tog bussen hem nu på morgonen. Har ägnat eftermiddagen till att städa ur och sortera köksskåpen, man har ju hundra matlådor som ligger huller om buller. Lagade till en laxgryta och nu sitter jag här och fördriver tid. Ska lägga mig snart så jag orkar gå upp och träna imorgon tänkte jag..

Min samling av söthet på kylskåpet:


Har varit plusgrader i flera dagar nu så snön smälter, men det tar sin lilla tid. Fotade läget med mobilkameran påväg hem från biblioteket igår. 
Reklam om snökrigen som varit. Det är borgar, slott, hästar i is(så man kan låtsas vara riddare) och poängtavlor utspridda över hela universitetsområdet, och i stan också för den delen. Galet men roligt haha.


Det var snöskulpturtävling förra helgen : västerbottens-kuriren

Det här händer nästan alltid när jag efter mycket tjat pekar ut på kartan vart jag är uppväxt:

Jag- "Preeecis på gränsen till östergötland, där."
Kurskamrat "Skåne?"
Jag- "Men, va? Nej. SMÅLAND, gränsen till ÖSTERGÖTLAND. Västervik? Norrköping?!" Pekar igen.
Kurskamrat- "Ja men det är ju typ Skåne."
Jag- "NEJ!"

Som en spark i magen känns det när mitt underbara "hemland" förväxlas, och mitt chockade/sårade uttryck undgår ingen. Men sen för ett tag sedan fick jag den här kartan "sverige enligt en norrlänning";

Så med andra ord får jag börja säga att jag kommer från en plats mellan Göteborg och Gotland.
Har suttit i flera dagar nu och kollat igenom/rensat min externa hårddisk. Sen har jag beställt en hel del framkallningar så jag kan skicka ut bilder till de som ställt upp som motiv! Jag är förskräckligt lat med det, men nu så.Katterna HAR öron på originalbilden.. Fick beskära hårt för att få ihop montaget bara ;)
Knatade iväg till biblioteket imorse för att hämta ut mer kurslitteratur, sen satte jag mig i cafeterian med juice och fralla och läste lite rösträttshistoria. Medicin/Gynekologi/Kirurgi/Obduktion var jag klar med, tur, för det pallar man inte till frukosten!

Det var även samevecka och jag kikade lite snabbt på det forskningsarkivet tagit fram från Gustaf Hallströms upptäcktsresor vid tidigt 1900-tal. Ska gå dit igen med Gabbi eller Cissi, det är de jag känner bäst som är sameättlingar och speciellt Gabbi har stenkoll på ämnet.


Jag kollade upp vad som hände denna dag för 75 år sedan:

Fullständigt omöjligt att begränsa rustningarna, säger stora fascistiska rådet"
"Habsburgs-restauration är utesluten"

Sen blev det mer anteckningsbokande, får passa mig för vad jag skriver i den om den nu ska gå "i arv i generationer" som jag lovade. Annars blir jag väl stämplad som förspillda-Matilda i släkthistoriken. Här har jag börjat rita en trasig örn till en Tennyson-dikt (trasiga örnar är väl ok?).


"The eagle: a fragment"

He clasps the crag with crooked hands;
Close to the sun in lonely lands,
Ring'd with the azure world, he stands.

The wrinkled sea beneath him crawls;
He watches from his mountain walls,
And like a thunderbolt he falls.


Väldigt kort men jag får alltid rysningar vid sista raden. Är det en gammal sjuklig människa som beskrivs, eller en majestätisk örn? Lycka eller lidande? Man vet inte! Lord Tennyson gick i graven med den hemligheten..

Kanske skulle skriva om något annat än böcker. Vädret?
Idag har det varit plusgrader igen. Snön rasar från taket och hela huset skallrar. Totalt livsfarligt att gå ut och det är inte som hemma i södra sverige där de faktiskt sätts upp skyltar om att en lavin av blöt tung snö kan falla ner i skallen på en, eller istappar. Nej nej... Jag tror överlevnad räknas som ännu en vintersport här.

Samtidigt har Umeå den yngsta medelåldern på befolkningen, och jag kan berätta för er som glömt att vi 20-åringar är gjorda av gummi och magi, brutna ben är inga problem. We bounce back!Mattias Gardell- Islamofobi
Ska försöka att inte uttrycka mig klumpigt men jag hörde på radion(jag har ju ingen tv) en religionshistoriker som pratade om islamofobi. Vilket är jätteintressant eftersom vi har nuddat ämnet lite då och då under lektionerna på universitetet.. Den här  existentialistiska skillnadstänkandet som dykt upp i alla tider men med olika mål. Inte religionskritik utan när man grupperar och bedömer en större mängd människor baserat på fördomar. Just nu är det muslimer. Det vi vet om religionen är det vi ser på nyheterna och begreppet "islamofobi" blev stort just för att vi har åsikter baserade på minimalt med information. Sen ska ingen religion förskönas, och religionskritik är viktigt men islamofobi handlar om när en folkgrupp pekas ut som problemet och krävs på medborgartester, åsiktsregistrering, kartläggning och övervakning och begränsas i invandring.
Mattias Gardells intervju finns på sveriges radio p3, ytterligare läsning är Charles Kurtzman -The missing Martyrs

Andreas Malm- Hatet mot muslimer
Också om Islamofobi men mer fokus på de invandrarfientliga partier som växer fram i fler och fler länder. Jobbik i Ungern, Geert Wilders och PWW i Hollans, Sannfinnländarna i Finland, Dansk folkeparti i Danmark, Fremskrittpartiet i Norge, Front National i Frankrike, SD i sverige. Och det är inte reformerna inom invandrarpolitiken i sin helhet som upprör utan att det är vissa folkslag, vissa grupper, vissa religioner som ska särbehandlas för att de är på ett visst sätt. Utan fakta som backar upp.
Ytterligare läsning genom en artikel i ämnet: DN kultur

Orlando Figes- De som viskade. Tystnad och terror i Stalins sovjet.
Sen blev det en bok om sovjet, för att vi gått igenom det men jag behöver veta mer, jag skäms lite över att erkänna att mina kunskaper är små i ämnet. Hitlers nazityskland har en tendens att överskugga Josef Stalins kommunistiska sovjet och diktatoriska regim.

Kordon & Wetterquist -Gärningsmannen är en kvinna.
En av mina favoritböcker är jakten på en mördare av Tobias Barkman. Trodde aldrig svensk kriminologi och brottsutredning skulle vara så fängslande, men det var det. Man får en väldigt stor respekt för de enskilda poliserna och de som vägrar släppa taget och ge upp. Boken tar också upp teknikens utveckling och det revolutionerande i DNA-analysen som vi ser som en självklarhet nu. Nåväl, den här boken var ett spontanköp men synen på kvinnlig brottslighet i Sverige och hur mycket inrotade könsroller påverkar har jag funderat på ett tag.
Ytterligare läsning: Warren Farrell - The myth of male power

Det har varit ett sånt tjat om Keplers böcker Hypnotisören, Paganinikontraktet och Eldvittnet så jag har länge tänkt läsa dem. Nu var första boken i serien på rea så då slog jag till. Ska var riktigt spännande har jag hört.

Bronsåldersmordet -Jonathan Lindström
. Också en bok jag suktat efter, om arkeologi!


Här var en bunt superbilliga böcker, en gratis, en 19:- och en 29:-.
Fångad av hakkorset- Bruno Manz. Biografi av en soldat i nazi-tyskland.
Morden i Midsomer/Morden i Badgers drift-Caroline Graham. Fick jag på köpet från adlibris. I sommar ska jag läsa den i mormors stuga där jag har såna otroliga minnen av att sitta uppe på kvällen och titta på Morden i Midsomer. Nostalgi!
Rope Burns-F.X Toole. Filmen var lite konstig, får se om boken är bättre.


Hittade den här 3000(!) sidor tjocka boken om engelsk litteratur och utrag ur författarnas bästa verk, på akademibokhandeln här bredvid. För 20 kronor! (Det var dock inte bokrea utan bara lagerrensning på kursboksavdelningen). Älskar den redan :)
Jag har en anteckningsbok där jag skriver ner citat, låttexter och dikter som jag tycker är bra.. Ritar även lite och har några minnessaker(biljetten till Paolo Nutinis konsert bland annat...)inklistrade. Jag skriver INTE dagbok, utan det är mest för att hålla koll på saker jag klottrar i den där. Hursomhelst, har letat efter någon ny eftersom min nuvarande är full.Så snubblade jag över denna med läderpärm. HUR FIN ÄR DEN INTE?! Ska få gå i arv i generationer.


foto


Vaknade 06.30 utan alarm och var helt utvilad, mitt projekt att vända tillbaka dygnet och lägga mig vid 22.00(och somna!) äntligen börjar fungera. Vispade ihop äggröra, gjorde en macka och varm choklad och tittade på en svt-dokumentär. Städade lite och gick till skolan vid 11 för att äta lunch med några gamla kurskamrater, sen hade jag lovat en kompis att förhöra henne inför ett omprov så det blev kubakrisen och totalitära regimer för hela slanten. När vi var klara vid halv fem gick jag till posten och hämtade ut tre paket(!) med böcker. Jag har handlat på bokrean via internet, jag klarar inte ännu en fysisk bokrea utan att örfila någon känns det som haha. Det trängs och armbågas och bli alltid klaustrofobiskt. Jag köpte en gryta på loppis idag också. Har gnällt mycket om att jag bara har en liten kastrull och aldrig kan laga mer än en portion, och det är ju så dyrt att köpa nytt! Men så hade jag tur och hittade en fräsh för 90:-, jag är så otroligt nöjd!

Mer positivt:
  • Har varit sol i flera dagar och fåglarna kvittrar. Man går och dumflinar och får förvirrade blickar av främlingar(som i sann svensk anda undrar vad tusan man är så glad för!). Tyvärr även plusgrader så snön rasar från taken och det är riktigt slaskigt, men man kan inte få allt!
  • Har dock fått massor av komplimanger, vilken dag alltså! "Matilda, du verkar vara en sån där som har koll"-klasskamrat som är typ, den smartaste person jag träffat. Skrattade rakt ut innan jag insåg att han inte skämtade. "Åh hur kan du veta så himla mycket?"-Människa som uppenbarligen inte lyssnat när jag klagat över omtentor. Ska försöka att inte låta det stiga mig åt huvudet (att berätta på sin blogg räknas inte).
  • De långa introduktionsdagarna till uppsatsen är klar, nästa sak är seminariet på två böcker nästa onsdag!