Upp och plugga tidigt denna gråmulna och kalla dag, bakade scones och tog en kopp té. Mums. Jag är fortfarande sjuk men recensionen ska lämnas in imorgonbitti så det är bara att bita i det sura äpplet och fortsätta med den. Det är inte lätt, med bara en vecka kvar till sommarlov, jag har släpat fram resväskan och börjat flyttstäda liksom, vadå plugg? Vadå avgörande slutliga moment? Skit i det, det är sommar!

Nåja, bara 8000 tecken kvar på recensionen, sen ladda för opponering nästa vecka. Det kommer ta tid, mycket förberedelse. Hoppas jag blir frisk snart.

Sitter och följer Breivik-rättegången som vanligt, rent historiskt tycker jag det är viktigt att ha koll, jag tycker juridik är riktigt intressant och just nu är det riktigt riktigt lärorikt. De kallar historiker som sakkunniga vittnen och tar upp både tempelriddarorden, nazism, fascism, högerextremism och sanningshalten i allt historiskt material som kommit fram i både manifest och förhör. På måndag ska den svenska religionshistorikern Mattias Gardell vittna, jag har skrivit om hans bok Islamofobi här på bloggen tidigare. Om det inte tv-sänds på vg.no så kan man kolla de skrivna minut-för-minut rapporterna på aftonbladet.

Nu kommer det en expert på högerextrema handlingar och terrorism, måste fortsätta titta! Slänger in lite blandade sommarbilder från småland/östergötland, de är gamla och kanske t.o.m någon mobilbild men förhoppningsvis lite roligare än det jag skriver nu för tiden haha.












Ja ibland slänger jag ju in lite boktips från saker jag läst, nu från författaren Peter Englund. Mer finns att läsa på hans hemsida och korta recensioner finns här.

Brev från nollpunkten och Stridens skönhet och sorg av Peter Englund

Den vänstra boken hade vi till uppgift att läsa förra veckan, det är en samling historiska essäer om "det mörka 1900-talet" och människans grymhet, i princip. Stor skillnad mot de avhandlingar på 400 sidor om fackföreningar på 30-talet eller liknande som vi brukar få. Så även om att vi är skolade att förkasta allt med onödigt dramatiska beskrivningar, självbiografiska tendenser eller som inte har korrekt fotnotsystem blev vi ganska glada över att läsa något som faktiskt var..hmm.. gripande. Den var verkligen skitbra, ursäkta franskan.
Det är kapitel om soldater i skyttegravarna under första världskriget, utrensningen i sovjet under Stalins styre, atombombningarna i Japan och när man inte trodde det kunde bli värre: attackerna på Hamburg och Berlin. Dessutom en text om likheterna mellan de totalitära staternas arkitektur, och det är faktiskt intressantare och mer relevant än man tror. Och allt beskrivs i en lite annorlunda vinkel, biografier från enskilda människor som var med vid händelserna. Man ville knappt lägga ifrån sig den, och jag satt länge och väl och funderade efter varje stycke. Den får verkligen kugghjulen i huvudet att snurra.
Dock en varningens ord, den är rå som in i bängen. Det är lik, avrättningar, bombräder, svält och elände återkommande så pallar man inte det är det bäst att låta bli. Dock är det ju så himla viktigt att man inte blundar för sånt utan faktiskt förstår hur illa det var, det är en av förutsättningarna till att det här århundradet och framtida århundraden ska kunna bli annorlunda. Som författaren själv skriver "det är på egen risk vi glömmer". Man får inte heller förvänta sig någon slags faktabok med översikt över krigens alla delar utan det här är mer mikrohistorik och i essäform får man inte glömma, små saker belyses och beskrivs med medmänsklighet och annat har valts bort.

Jag köpte den för 35 spänn på en internetbokhandel, väl spenderade pengar. Nu i veckan köpte jag en annan essäsamling av samma författare(den högra på bilden) men den har jag inte läst än. Får bli i sommar kanske!
Har haft förkylning på gång ett tag och nu bröt den ut. Inatt hade jag feberfrossa och satt framför ugnen i täcke och värmde mig. Svor över hur jag kan betala en mindre förmögenhet i hyra och det ändå inte inkluderar ordentlig uppvärmning. Nu förstår jag ju att det var lite feber kanske... Idag har jag varit helt utslagen och bara stirrat på böckerna i hopp om att recensionen ska skriva sig själv. Nu svettas jag som attan och det ska väl betyda att febern går ner.

Känns väldigt olämpligt med mindre än två veckor kvar till sommaren och både recensioner och opponering av klara av. Men som min inre smålänning säger: "Det wer sa".

Flygiljett är bokad hem lördag den 9 juni förresten. Yay!
Igår då var jag på middag med bästa Cissi på AllStar här i stan, hon skulle bjuda mig som nån slags tidig födelsedagspresent eftersom vi inte ses i sommar, och det säger jag ju inte nej till! Vitlöksbröd med aioli, bakad potatis, mangosallad, appleslaw, bearnaisesås, grillad kyckling, bakad potatis med örtsmör och sedan passionsfruktcheesecake, vit choklad, bär, grädde och chokladpannacotta. My god. Så gott.

Sen väntade vi hemma hos mig för vi hade sedan länge bokade biljetter på bandet Lillasysters spelning vid NH här bredvid. Lillasyster om nån kanske minns, som kanske är mest kända bland vanligt folk för covern på Rihannas hit Umbrella för några år sedan.


Vi kom dit och rockade till DJ´n som spelade Black sabbath, Iron Maiden, Judas priest, Danzig och... In Flames och Hammerfall? Jag minns inte allt och det enda jag känner igen var ju det lite äldre, men det var ASKUL! Och när Lillasyster kom upp på scen blev det galet, vilket tryck. Bara 40 pers i den lilla klubben men jäklar vilken stämning. Otroligt otroligt bra live. Efteråt hängde bandet hängde kvar och snackade med oss som var kvar och de är ju hur goa som helst.

Innan hemgång spelades Bon Jovi och Europe så det blev mycket headbangande, luftgitarrspelande och lufttrummande. Hoppade och landade till varje slutnot. Lite töntigt kanske men det blev en otroligt lyckad kväll i alla fall. Precis i början fick vi dessutom reda på att Sverige hade vunnit hela Eurovision, det gjorde det ju ännu bättre!

Nu är det tillbaka till verkligheten, jag sitter och studerar den demografiska transitionen i västeuropa, ska skriva en recension på strukturer och stragerier vid familjebildning i sverige. Vilken kontrast.

Gick iväg till strömpilen imorse för att finna mig en jacka. Ingen lycka, hittade en snygg kavaj med den får jag nog lämna tillbaka. Snålheten slår till såhär i efterhand. Fikade lite snabbt innan jag gick hem igen. Och jag blev så arg och frustrerad, varför ska precis allting i denna stad byggas om hela tiden? Alla bilvägar lyfts upp och läggs tillbaka en gång i kvartalet. Umeå kommun har uppenbarligen för stor budget. Och i vintras ska vi inte ens tala om, då var ju alla dessa vägarbeten på paus under snön. Totalt livsfarligt.




Cheesecake med världens berg av hallon.


Väl hemma kilade jag över till skolan och hängde i solen.


Det var varmt! I bara t-shirt satt vi. Tänka sig.


Föresten, de här filurerna såg jag på vägen. Vad är det för sort? Pappa?

Imorgon går jag nog ner till stan istället och ser vad jag hittar där i klädväg.
Igår mötte jag upp ett par kompisar på stan och intog årets första mjukglass vid älven. Sparade pengar på buss genom att gå dit så jag gick också hem sen, men jag gick längs älven denna gång och det brukar jag inte göra och tänk vad jag fick se! Bildmuseet(jo fasaden i alla fall) och tågstationen. Sightseing i Umeå.










Det här måste ju vara den snyggaste tågstationen någonsin. På riktigt alltså, ingen sarkasm.

Imorgon ska jag gå till strömpilsplatsen och köpa mig en vårjacka. Att gå omkring i en väldigt trasig vinterjacka duger ju inte. Hela helgen är det dessutom brännbollscup på mariehemsängarna, kul!!

Alla är dock nedrigt förkylda just nu, hoppas hoppas hoppas jag inte blir sjuk nu när det är stressigt. Ta i trä.
En kompis fyllde 27 så vi fixade grillfest hos honom. Massa folk blev vi! Askul!

Efter att ha sett nästan hela kvarteret försöka tända grillen fick jag kliva in och ta över. Inte för att låta självbelåten men efter ett försök brann den finfint och resulterade i en perfekt glödbädd. Sen agerade jag grillmästare med Staropramen i hand. Jepp jepp.

En gäst hade med sig sin rottweiler, åh vad jag saknar hundarna! Denna var urgo, så fort jag satt ner så kom den och slängde sig i knät. MYS. Och det uppskattades för det var SÅ kallt. Vi hade ändå tur med vädret, men sisådär 7 plusgrader, blött gräs och vind gjorde en helt stelfrusen. Så fort vi blev lite färre med folk kunde vi gå in dock..


Det blev nästan tabberas.





Det blev en så kallad "Bake-off" mellan Einar och Cissi sen. Båda hade gjort efterätt, men det kan ju bara vara en vinnare. Blodigt allvar. Einars 3-lagers-kladdkaka med jordnötssmör och nutellatopping vann. Cissi blev rasande. Det blir duell igen och han skryter om sin utsökta Apfelstrudel så jag vet inte vad Cissi ska kontra med nästa gång.

Det visade sig också att en i klassen är violinist och hade sin fiol med sig. (!!!!!!) Jag förstår inte musikaliska människor alltså.. Hur går det till? Jag fick lektioner i piano som liten men kunde efter ett halvårs träning som mest kriga mig igenom blinka lilla stjärna. Den här människan hade druckit otaliga whisky/cola men höll ändå konsert. Så vi satt i studentkorridorens kök, vräkte i oss bakelser och fick fantastisk livemusik. De andra boende i korridoren skrattade gott, det måste vara suspekt att hämta sig en nattmacka och det sitter en violinist på köksbänken. När det var dags att gå till klubbarna så dansade vi fram till tonerna av vår egen mini-orkester. Episkt.

Efter några timmar på dansgolvet var det finito. Galen kväll, men väldigt lyckad, inte lika fasansfullt som det brukar vara att vara nykter i onyktert sällskap. De är så fina människor allihop.
Efter ett par dagar med fint väder och långpromenader, samt en städ och tvättdag, så blev det fredagsmiddag hos Cissi. Efter att vi handlat dvs, vilket tog en och en halv timme. På mataffären. Jag tackar de högre makterna för att det var provsmakning på bröd som jag kunde frossa i medans under tiden norrlänningen jämförde identiska varor och fick beslutsångest över varje val. Tillslut kom vi i alla fall hem och lagade pizza. 3 olika toppings, och kladdkaka till efterätt. Det var suuupergott. Jag åkte hemåt mitt i natten som vanligt, men nu är det officiellt ljust hela dygnet, solen går upp vid klockan tre. Väldigt lustig känsla att gå och lägga sig när man precis varit ute i "dagsljus" och fåglarna kvittrar.


Regn


Cissi i köket


Pizza!
Jajjamen slaget vid Sävar har vi utforskat idag, och fel av mig i tidigare inlägg för det ska vara senaste, inte sista, krigsslaget på svensk mark. Man ska ha respekt för historien ty den har tendens att upprepa sig. Det är också i just Sävar by som striden utspelade sig, Ratan är hamnen precis bredvid där de svenska trupperna landsteg för att genskjuta ryssen och även kanoneldstrider skedde. Vi höll oss mest i Ratan för i tidigare nämnda by fanns det endast ett par informationstavlor bredvid motorvägen.

Först gick vi upp till en kulle där svenska styrkorna placerade sina kanoner, riktade mot landsvägen där ryssarna skulle passera, och senare upp på ett berg där man hade utsikt över inloppet till hamnen. Sen såg vi en officersgrav(många officerare stupade i slaget) och på sista bilden är det en bild på en kanonkula som sköts iväg den 20 augusti 1809. En snabb titt på gamla hamnen och mareografen, men det fotade jag inte. Hela spektaklet var överstökat på ett par timmar inklusive restid och fikapaus. Lagom!









Imorgon eftermiddag ska vi på en liten programutflykt till Ratan(4 mil utanför Umeå) och titta på grejer! Förutom att Ratan var en otroligt viktig hamn under 16- och 1700-talet var det också platsen för det sista krigsslaget på svensk mark. 1809 vällde ryssarna in och möttes av artillerield, det gick bra för Sverige i starten men om jag minns rätt undetecknades ändå ett fredsavtal i Fredrikshamn den 17 september och vi förlorade Finland till ryssarna. Så kan det gå.

Det har stormat och regnat som tusan senaste dagarna, men imorgon skulle det tydligen bli soligt och fint(fortfarande blåsigt dock...)

På väg hem från Jiu´jitsu grejan på gymmet alldeles nyss. Molnen spricker upp!
De flesta hade gula bälten, men det fanns ett och annat grönt och orange..







Blev inbjuden att kolla på en kompis när han skulle gradera till nytt bälte i juijitsu, såklart hänger man på, tog med kameran också så jag kunde fota nåt vettigt för en gångs skull.





Förra veckan gick jag till centrum för att hämta en reserverad bok på stadsbiblioteket, men det blev världens krångel(bok helt försvunnen) och det slutade med att jag eventuellt hade behövt gå till ett annat skolbibliotek i stan för att hämta en likadan bok. Personalen var dock extremt hjälpsam och visade på karta var jag behövde åka. "Ta bussen till Grubbe, innan Västerhiske och Kläppen (öster om Klabböle och Baggböle såg jag också) men hamnar du i Kåddis är det för långt." Jag sa att det bara såg ut att vara några kilometer, jag kan gå. "Då tar du vägen över Grisbacka, gå inte över älven (då hamnar man i Överbyn och Nerbyn)".

Det här med namn alltså... Överbyn och Nerbyn? Kläppen, Kåddis, Grubbe? Verkligen? Det slutade som tur va med att de hittade boken och jag slapp gå till någon av dessa platser. Pjuuh.

På eftermiddagen var det en lärare och en elev från Plymouth University på besök som skulle hålla provföreläsning för oss i klassen och försöka locka oss att söka dit på våran "fritermin". Läraren föreläste om Irland under 2:a världskriget och de amerikanska trupper som blev stationerad där, han var själv från nordirland och har forskat om ämnet ett tag. Otroligt intressant. Dock är jag fortfarande inte särskilt sugen på att studera i storbritannien, kanske ändrar mig sen.

Observera att de understa böckerna är gjorda på grovt gulnat papper, inte har någon framsida och titeln är tryckt på ett klistermärke och ditsatt. Sånt är inbjudande och lockar till läsning.

Är helt slut men imorgonbitti ska en sammanfattning på två böcker lämnas in. Som vi fått två dagar på oss att läsa och skriva. Och till på måndag ska nästa bok ha lästs. Det är i alla fall tre dagar, det är lite mer humant!

Sitter och skriver nu, om könsmotsättningar i statsadministrationen vid sekelskiftet och den manliga maktsystemet i statsbyråkratiska organisationen.  Dagens citat (om hierarkin i statsorganisationen och kvinnors ställning)"Hierarkin är ju inte funktionell i sig utan ett resultat av samhällets omgivande hierarkier och att de patriarkala dragen i staten svarade mot en social verklighet utanför myndighetsdörren". Det är bra böcker men jag vill slänga allt åt helskotta och sova.

Nu ska jag försöka få någon ordning på det här och sen sova några timmar. Imorgon ska jag ta en till löprunda, gå ner till centrum och hämta ut fler böcker på stadsbiblioteket, köpa en stor godispåse och lägga mig i sängen och glo upp i taket tills hjärnan är redo att greppa mer information. Jag tänker inte läsa något på hela kvällen. Ha! Jag ska VILA. Längtar. Kanske se några avsnitt av någon serie, eller en film. Troligtvis kommer jag somna med näven i godispåsen och snarka ljudligt redan vid sjutiden, men man kan ju alltid drömma.
Jag satt och ändrade och fixade med den där uppsatsen hela natten, sov ett par timmar, skrev ut den(23 sidor) och lämnade in den nu på morgonen. Inte nöjd men den fick duga, det var så svårt att veta hur de bedömer och vill ha den utformad. Efter inlämningen satt vi i cafeterian och visste inte riktigt vad vi skulle göra, det blir ofta så när vi precis avslutat nånting stort som tagit upp all tankeverksamhet. Vad ska livet kretsa runt nu då när vi inte behöver rota i gamla böcker längre? Vad gjorde Frodo efter att han förstört härskarringen? Det känns liksom lite tomt. Vi gick tillslut på lunchbuffé vid Eastern Palace, gott! Sen var det introduktion till sista momentet och några timmars väntan innan vi kunde gå och hämta alla kopierade uppsatser. Vi solade(i jackor och mössa för det blåste kallt som tusan) vid dammen utanför klassrummet, härligt!

Mobilbilder. Det är grönt på backen men inte på träden, nästan all snö är dock borta!








Min systerdotter Elin är utvald som en av tio finalister(av 200 bidrag!) som tävlar om en superbarnvagn värde 3795:-, bilden skulle vara med temat "rulla" och här ovan ser ni den bilden min syrra skickade in där Elin käkar i farten!

Det är jätteenkelt att rösta, mejla till den här adressen:
[email protected]

Och skriv "Jag röstar på bidrag nr 3!"

Ett bidrag per mailadress! Ni får ett litet svar efter ett tag där det står tack för rösten. Det kostar inget, gör inte ont och förhoppningsvis får goaste lilla Elin rulla fram i en sprillans ny vagn med mamma och pappa på släp :)

Länk till tävlingen På torsdag går tiden ut, så rösta nu! Och INTE i kommentarsfältet till tävlingen. Mejl är det som gäller.
Information om vagnen Och ja, ni gissar rätt. Om det kostar sådär mycket med vagnar kommer jag skippa hela den här grejen med barn och bo ensam med 14 katter istället.

Lycka till!
Alltså vilken berg och dalbana de senaste dagarna har varit. Energitoppar och riiiktigt jobbiga nedgångar.
-Word krashade en gång och ett par sidor text försvann för det blev nåt krångel med hårddisken =mini-hjärtinfarkt.
-Strömavbrott(!?) imorse så allting inklusive datorn slocknade = en liten panikattack där också.
-Migrän igår, problem med källorna idag, seg respons från handledaren typ konstant.

Men det är ju inget att grina över(även om det var nära ett par gånger), nu till det positiva istället;
+Det går riktigt bra ibland vilket bara är rättvist med tanke på ovanstående.
+Det lilla handledaren faktiskt säger är mycket positivt.
+Knät känns fint och förkylningen är nästan borta så idag tog jag första lilla intervall-spring-turen på 2,5 km efter veckor med bara styrketräning och små promenader. Det kändes fantastiskt även fast jag flåsade och väste. 
+Jag klarar tuffa perioder utan vare sig koffein eller socker och motbevisar därmed de flesta skrönor om studentlivet, trots ett av det hårdaste tempot universitetet har att erbjuda får jag väl tillägga. Klapp på ryggen.
+Jag längtar till sommaren riktigt mycket och det fungerar som motivation, heja heja!


Sitter och pluggar med NRK i bakgrunden. Musik fungerar dåligt på mig om jag inte är helt slut och behöver energi. Är det fokus som gäller vill jag ha prat och mummel i lurarna, norska nyheter fungerar fint, just nu breivik-rättegången.


Lite inspiration till maten och träningen. 


Rökt kalkon, tofu, paprika, broccoli, spenat plus någon annan konstig sallad som ser ut som sjögrös(jag köper alltid blandad sallad på lösvikt, toppen, men man lägger sällan märke till vilken låda man tar från).
Känslomässigt växlar jag mellan "Satans jävla uppsats" och "Det här blir mitt livsverk".


Ingen idé att beskriva hur det går, för det är upp och ner hela tiden. Får reflektera över det när den är klar!