Står här och hackar morötter med min nya kniv jag köpte på Iitala-shopen i Vasa, fatta hur en liten grej kan revolutionera vardagen. Men det är en sån där supervass som man kan skära av sig fingret med och inte märka något förrän man hittar något mer al dente i rotmoset, så ska vara försiktig. Morötter ja, köpte fyra kilo morötter för de var fina och billiga och nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. Frysen är min bästa vän(morotssoppan far in direkt). Kanske ugnsrostar lite.... Tur att magen min tål en del billigt som rotfrukter och råg iaf! 
 
Men det var ju inte det jag skulle säga utan att biljetterna hem äntligen är bokade. 6 mars flyger vi neråt och kommer fram med bussen 19.45. Wii! Kommer bli en hetsig och lite hattig vistelse då jag vill få ut maximalt av de dagarna och hinna träffa all när de har tid. Frukost där, eftermiddagen där, en sväng dit och en sväng dit.. Och vill ju inte bara träffa familjen utan också visa Marcus mina favoritställen. Men gud vad jag längtar!
 
Nu jobbar jag dubbelpass i helgen, ska träffa psykoterapeuten på måndag, och sen dubbelpass igen. Nu är det bäst att jag springer och handlar nattamat och så slänger mig i säng så jag är utvilad. 
 
Ha det bra!
 
Här är lite bilder från boken jag köpte i finland förresten, "Vårt land" tror jag den heter. Köpte den som inspiration, för vilka fina dokumentärfotografier det är i den! Påminner om en av mina favoritfotografer Sune Jonssons verk. 
 
"Hej det här är Kjell från bemanningen!"
"Tja!"
"Kan du tänka dig att arbeta idag hos XXX? Vi har en sjuklucka och behöver vik"
"Nej tyvärr, har precis kommit hem från jobbet och behöver sova"
"Är du säker, du låter ju jättepigg!"
"Haha ja jag är säker"
"Okej då, tack ändå! Ha en bra dag!"
"Detsamma, puss puss!"
"..........."
 
Jag SA ju att jag var trött.
 
Kom fram sent på torsdagen och stupade i säng. På fredagen(alla hjärtans dag eller "vändagen" som det heter i Finland) väcktes jag till färdigdukad frukost och rosor! Jag är inte så bra på högtider och sånt så hade inte riktigt koll på datumet och brölade o-charmigt och nyvaket "vad äre hääääär?". Ja stackars pojk alltså... 
Sen for vi iväg till österbottens museum, och moderna konstmuseet, och två antikvariat i vasa där jag fyndade en jättebok på finska. 
 
 
 
 
Efter kalasmiddag med familjen gick vi över till grannarna(kusin med kusinbarn) och lekte med dem. Tvillingar på 5 år, Alissa och Collin, som turades om att hänga på mina axlar och sitta i knät samtidigt som de tryckte upp leksaker i ansiktet och sa obegripliga saker på finlandssvenska. Hur charmiga som helst och vi var kvar där tills det var deras sängdags . Sen satt jag och Marcus uppe hela natten och tittade på våran favoritserie House of Cards eftersom vi skulle få sååååå skön sovmorgon nästa dag tänkte vi. Inget alls planerat så vi kan bara slappa hela dagen. Trodde vi. Kl 09.00 (ca 2,5 h efter vi somnat) slås ytterdörren upp och tidigare nämnda tvillingar hörs ropa som mini-säpo från korridoren "Vart är de???" innan de hittar vårt sovrum och viskar "Om du hoppar på flickan så hoppar jag på Marcus". Vi försöker göra oss platta och osynliga under täckena och sedan muta med snögubbar och lekar om de bara ger oss ett par timmar till. Det går de inte med på. "Det är FAKTISKT(här läggs Alissas hand på min kind och hon spänner ögonen i mig) dags för er att gå upp nu". Jaha. Bara att gå upp. Lyckas kasta i oss lite frukost innan vi bygger en stad i lego och leker kurragömma(jag lyckas fastna under skrivbordet) och målar sjuhundra teckningar. På kvällen är det dags för revy i en by ca en timme bort, vi sitter och gäspar och kedjedricker kaffe men roliga var de! 
 
 
Promenader i byn har vi hunnit med också, hittade ett stenbrott. Och så var jag med marcus mamma och shoppade mattor hem till huset. Och skidskytte och ishockey har vi också tittat på, riktigt härligt att bara ta det lugnt på semestern.
Om ni vill bo strax utaför vasa hittade vi en fin tomt i ett grustg med utsikt över ingenting.
 
Och igår var vi till vasa och kikade i butiker och handlade mat hem till sverige. Finland har världens bästa pålägg (kyckling, kalkon och skinka marinerat i allt möjligt!) och rågbröd så var tvungen att bunkra upp. Sen stressa hem och laga mat till familjen (min gulaschsoppa, mmmm) innan vi slängde ner våra grejer och åkte till hamnen! 
Idag åker vi till Finland igen (med kräksbåten...wiii...) och kommer hem igen sent den 17e. Ska bli så kul och mysigt! Ska försöka se mer av Vasa(senast var ju allt julstängt) och kanske besöka österbottens museum...? Sen, och nu ska vi få höra, kommer vi åka söderut någon gång mellan den 5 och 15 mars! Ska stanna i stockholm på vägen och mysa med liten bebis annars planerar vi att spendera några dagar i småland/östergötland och jag ska liksom visa mina hemtrakter. Ska försöka få tag på en bil att låna, vi(eeeeeeeeh han då) är vana att köra överallt så det skulle bli... mindre lyxigt.... att vänta på 23ans buss när vi ska se något. Men det fixar sig nog.
 
 
 
 
Hittade den här bilden från förra vintern på telefonen. Oslagbara vindögda, bekymrade blickar.
 
 
Vi är i lägenhetsletartagen här, jag och Marcus. Det går inte riktigt det här, att jag lever i kappsäck och spenderar nätterna på jobbet för att sen rusa hem och dagsova i min lägenhet och så genast gå till honom för att ens hinna ses innan det är dags för mig att jobba igen. Min lägenhet blir bara förvaringsplats för mina grejer och nästan fyratusen kronor i hyra för förvaring är lite väl mastigt. Men vi lever båda så litet (20 respektive mina 25 kvadrat) så behöver finna oss något med lite mer benutrymme om vi inte ska slå ihjäl varandra i lappsjuka första veckan. En trea(separat sovrum är nästan ett krav i och med mitt nattjobb och även hans jobb i hamnen som är på väldigt blandade tider, vi måste få sova ostört när den andra är vaken) vore toppen, men större skulle också gå om vi då tar in en inneboende tills vi behöver de extra rummen själva. Bara att leta på! Vi har ju i dagsläget en sammanlagd hyra på nästan 7000:- så det räcker till mycket om vi bara hittar något.
 
Och tack gode gud för att min syster klämt ut den där ungen nu för den långa väntan var tusan inte bra för min hälsa. Har drömt om henne varenda natt tror jag! Allt ifrån att hon inte alls var gravid utan laktosintolerant, till som igår natt då jag drömde att hon fick förlossningsdepression och försökte slå ihjäl mig och hundarna. Ja jösses, nu hoppas vi på att det lugnar ner sig snart. 
 
Ska dricka upp mitt kamomillte och sen sova, imorgon är det jobb! 
Jo det är ett av mina favoritcafeer här i stan! Häromdagen var vi där och skulle titta när Daniel körde stand-up igen, han är jätteduktig men hade så mycket interna skämt riktade till MIG att jag frustade av skratt så det sprutade ramlösa ur näsan medan de andra i lokalen inte förstod så mycket mer än att tjejen på rad tre uppenbarligen hade stora problem att dricka ur en flaska. Det var lite musiker där också, en jättesöt tjej som sjäng så vackert att jag fick rysningar. Haffade henne efteråt i kön och bjöd henne på fikat , jisses vad go hon var! Här är en länk till ett klipp--> http://youtu.be/vFPeMRiWP_0
 
Sen har det ju också varit det här jättespektaklet i stan.... Umeå är europas kulturhuvudstad 2014 och invigningen var i lördags, 55.000 människor var tydligen vid älven och tittade! Jag jobbade men på morgonen när jag promenerade ensam(helt öde kl 08 en söndag) genom centrum fick jag se litegrann. Iskulpturer, kåtor, renar, snöslott, en pulkabacke utanför gallerian, eldar... Reprisen sänds på tv i SVT2 den 6 februari kl 16.20 samt i SVT24 den 6 februari kl 23:30. Programmet är även tillgängligt på SVT Play. Lite blandade känslor inför kulturåret, det har varit väldigt besvärligt med många ombyggnationer och liknande, men samtidigt älskar jag ju kultur. Bildmuseet får många nya häftiga utställningar, min favoritdokumentärfotograf Sune Jonsson har fått mer plats, nya kulturhuset kommer bli jättemaffigt och en massa annat roligt kommer hända.
 
 
 
 
Och på söndagsmorgonen blev jag även moster igen! Satt på helspänn på arbetet under natten och runt 05-06 fick jag besked att alla mådde bra och den lilla tjejen fötts. Så roligt! Finaste familjen har fått en till medlem, grattis till dem! Jag och Marcus sitter och tittar på bilder på den lilla fina och suckar och ååh´ar och aah´ar. 
 
Idag fyller min lillasyster Agnes år, grattis till den lilla tösabiten!
 
Vi träffas ju så sällan jag och Agnes, men hon är ju liksom i tankarna ändå. Skrattar hon fortfarande så där bubblande så hon nästan kiknar när man gömmer sig för henne? Kan hon trotsa order med bestämd blick precis som när hon var två? Kommer hon växa upp och vara en vild själ eller en försiktig grubblare, kanske båda?
Jag hoppas att hon kan se vackra saker i blygsamma platser där andra inte ser något alls. Jag hoppas att hon hittar någon att krama när det är kallt. Jag hoppas hon stiger upp varje morgon och tänker att hon är underbar precis som hon är. Jag vill att hon ska gå en väg i livet, inte för att hon måste, utan för att hon vill och känner att det är bäst. Jag vill att hon ska tycka att misstag är helt okej och kunna känna lite "skit it". Jag vill att hon ska ha såna där dagar då hon bara är så lycklig att det knappt går att hålla det inom sig. Att dagarna då hon skuttar fram istället för att gå blir många. Jag vet att hon kommer klara sig finfint.
Att hon kommer våga säga emot med den där bestämda blicken.
Jag vet framför allt, att hon kommer skratta sådär bubblande.
Tokfia