Litteraturseminariet imorgon kommer bli intressant, ämnet är västerlandets uppgång i eurocentrisk vs. antieurocentrisk teori. Själv är jag ju för allting som det står "anti" framför, en dålig vana, men den här gången har jag nog rätt. Hursomhelst var det ju boken vi skulle diskutera, och den läste jag ut inatt. Västerlandets österländska ursprung av John M Hobson. Den är jättebra. Men jag somnade först vid tre och vid sju var det dags att stiga upp. Promenerade bort till skolan och gick igenom boken med Cissi inför seminariet. Det kändes.. lätt. Så uppenbarligen är någonting riktigt fel. Misstänksamhet genomsyrade våra sinnen. Paranoian grep oss båda två. De kan väl inte vara möjligt att vi bara ska läsa en bok och göra de tillhörande uppgifterna på hela tre dagar? Vi måste ha missat något!
Men nej, hur mycket vi än letade hittade vi inget mer att göra. Så vi var klara.. utan gråt, utseendemässigt förfall, hopplöshet eller andra åkommor(förutom tidigare nämnda paranoia och mindrevärdeskomplex).

Jag hann alltså tvätta några omgångar ikväll, vilket är mycket välbehövligt eftersom jag packar och fixar, åker till stockholm på onsdag morgon och stannar några dagar, över helgen åtminstone! Trodde "stormen" skulle sätta stopp för flyget men det kommer inte bli så blåsigt här uppe och är det bara lugnt i Stockholm kommer jag ta mig fram.

Imorgon, måndag, klockan 21.00 på 7an är det "Det okända". De besöker ett högskoleinternat i Norrköping som min kusin gått på, jag bodde hos henne någon vecka runt jul. Jag vet inte riktigt vad de kommer visa men det kanske blir nåt från det huset :D Tyvärr har de inte med sig nåt bra medium den här gången, men lite tv-tid från hemtrakterna är alltid uppskattat.

Pilen pekar på dörren till hennes lägenhet, bilden är från när jag var där sist.

Jag har ju inte tv men kan nog se det ganska direkt efter på tv4play. Och hittar de nåt läskigt ska jag strypa kusinen för att hon lockade dit mig.

Har inget julpynt till lägeheten, så jag har snajsat till bloggen istället. Bland annat min favoritjulmusik i podden-->

Har försökt få med några av de amerikanska klassikerna, gillar dem för de vågade verkligen fläska på med bjällror, trumpeter, pling-pling, a-capella och bas. Som det ska vara <3

Chris Rae- Driving home for christmas
Feelgoodlåt som jag kan höra sjuttielva gånger på raken utan att tröttna.
Frank Sinatra- Let it snow, let it snow, let it snow!
Vad ska jag säga? LET IT SNOW!!
Bruce Springsteen- Santa claus is coming to town
Rocktomten
Nat King Cole- The christmas song
Min absoluta favorit! Haft den på hjärnan sen oktober och drivit alla till vansinne med mitt sjungande. Kanske mest för att jag bara kan första versen och det är den som går på repeat. "Chestnuts roasting on an open fire... jack frost bla bla bla... Chestnuts rooooasting, on an ooopen fiiireee..."
Tony Bennet- Winter wonderland
Vet inte varför denna är med, jag ville bara ha winter wonderland, gubben kom på köpet.
Bing Crosby- White christmas
Ingen jul utan Bing Crosby
The Drifters- White christmas
Hahaha den här måste man mima till, med fördel en duett. MIMA alltså, försök inte sjunga, det går inte.

Tog bussen till stadsbiblioteket imorse och hämtade några böcker jag behöver till uppsats/fördjupningsarbetet eftersom alla böcker på universitetets bibliotek är typ utlånade. Jag säger "typ" för att böckernas exakta position är osäkert. Tex. har vi litteraturseminarium på tisdag och alla(15 pers) ska läsa en bok. Det finns 2 ex till utlåning, och ett "rött" som man bara får läsa på bibblan och inte låna hem. Enkelt tänker ni då, bara att gå dit och läsa den röda. Neeej för studenter är smarta och riktiga rovdjur, så de gömmer den boken på någon annan hylla så att de kan gå dit och ta den när de vill. Som tur är har min kompis lyckats roffa åt sig ett av de lånbara exemplaren(genom att ha reserverat och stått i kö på den i drygt 2 mån) och har läst den supersnabbt så jag kunde låna den genom henne över helgen. Sååå snällt, seminariet är räddat!

I brist på annat hemma blev det pulvermos(och persilja...) till snabblunch idag. Och JA, maten måste dekoreras, prova själva det blir godare då.

1. Pre-columbianska amerikanska civilisationer? Check!
2. Europeiska expansionen? Check!
3. Osmanska riket? Ehm.. ja, just det.. osmanska riket.. ... Pass? 

Ungefär så gick det. Men kunde varit värre så ingen idé att sura! Sen dess har jag handlat med klasskompis, lagat mat, och skrivit det här. Tog en tvåtimmars middagslur också(VAD!? Aldrig hört talas om student-powernap?). Det var min lediga kväll, nya tag imorgon. Godnatt!

Nu, äntligen, är jag färdig med frågorna, har ca 32 timmar på mig att plugga in det, tentan är på onsdag morgon! 60-65 handskrivna sidor på ett ungefär, inte dåligt arbete på en vecka.

Har dock pluggat sen tidigt tidigt imorse, och jag håller på att trilla ihop nu. Jag tänker ta lite kvällsmat och se ett avsnitt av The Killing innan det är dags att sova. Min nya favorit, en thrillerserie/deckare som kretsar kring ett mordfall och polisarbetet runt det samt alla andra(och då menar jag ALLA) inblandade. Väldigt mörk och dyster men jeeesus vad man blir beroende. Har bara sett ett par episoder så det kanske är för tidigt att säga, men jag tycker den är superbra. Grät större delen av pilotavsnittet, så sorglig.


Och Joel Kinnaman bara briljerar och lyfter hela showen. Jajemen stolt svensk här, vi producerar bra skådespelare och det skäms jag inte för att säga. Det här är ju föresten en remake av den danska tv-serien Förbrydelsen, eller Brottet som den hette när den visades i sverige. Tror jag såg den men minns inte mycket som tur är.

Igår gick vi till en indisk restaurang, och det var SÅ gott... Jag trodde jag dött och kommit till himlen.
Förrätt: Masala papadam, kryddiga chips med dipp. Huvudrätt: Thali, grillade kycklingfileer med tre olika marinader, ris med apelsin(och saffran?), varm sallad och olika sorters naanbröd med russin, kokos osv. Minns inte ens efterrätten, jag hade hamnat i mat-koma för länge sen. Hela kalaset med dricka gick på cirka 277 kronor per person, efter att vi hade skramlat fram kuponger och studentrabatter. SÅ prisvärt, nu kan jag käka havregrynsgröt i en månad.


Bilder: Taj Mahal, Umeå

Var någon slags ljusshow i centrum, tror det var för att julbelysningen kommit upp? Nåja, de hade belyst träd och konstverk och designers hade fått göra ljusspel, det var lite mysigt! Var dessutom folk som jonglerade med eld på scenen, de var dock inte alls bra och tappade facklorna vid upprepade tillfällen. Hade kunnat bli riktig action!

Jag gick på bio med två fantasy-älskare så det blev Breaking Dawn, såklart. Jag är skeptiskt till filmserien för böckerna är så bra, och de har inte lyckats leva upp till dem alls i de tidigare filmerna. Töntiga och krassligt skådespeleri. Men jag måste säga att de börjar bli bättre. Den här var rolig, och vissa scener exakt tagna ur böckerna, tummen upp för det!
Jag älskar dessutom att gå på bio, spelar ingen roll vad man tittar på, det är ett äventyr! Vi hade halvdana platser, vi satt näst längst fram och stirrade därmed upp i skådespelarnas näsborrar, och så nära att man blev tvungen att vrida huvudet 180 grader fram och tillbaka för att kunna följa dialogen. Meen det är smällan man får ta.

Jag är en sån som blir så engagerad när jag ser på en film att jag nästan talar med skärmen, och allting som händer MÅSTE diskuteras med den som sitter bredvid. Roliga citat behöver repeteras 4 gånger innan man kan fortsätta titta. Som tur är så var sällskapet precis likadana! (man tenderar att få en snyting annars)

Norrlänningar är inte totalt ostressade, de kan vara otroligt härjade, men inte fan går det fort ändå. De har en förmåga att säga "nu är det bråttom" men ändå inte skynda. Och jag älskar de allihop, förstå mig inte fel, meen;

Norrlänning- "Bäst att vi springer till föreläsningen nu"
Jag säger "Ok!" tar min väska och ställer mig upp. Hon letar efter mobilen, känner långsamt igenom alla fickor, hittar nån lapp i jeansen, läser, visar mig och lägger sedan varsamt ner mellan sidorna på nån bok, hittar tillslut telefonen men börjar justera remmarna på väskan... Jag blir förvirrad av de dubbla budskapen och sätter mig ner igen. Nu avancerar norrlänningen till jackan, dags att resa sig! Men nej... en knapp är trasig gud förbannat...
Jag är tålmodig och förundrad och tillslut är vi på väg! Hallelujah! Halvvägs dit så "neej, skosnörena". "Huh?" "skosnörena, de har gått upp". Jag funderar på om det vore oartigt att slänga människan över axeln och bära henne sista biten, gud vet att det skulle gå fortare. Djupt andetag, leende, väntar.. Resterande minuter går åt till att titta på skor, lyfta skor, ställa ner väska, knyta, lyfta väska, borsta av väska, titta efter en klocka(när vi är typ 50 meter från målet!? dags att bita sig i handen..). På nåt sätt når vi fram precis innan dörrarna stängs och låses, jag svettas och tuggar fradga och pressar norrlänningen framför mig som pratar om hur otroligt viktigt det var att vi inte missade det här.

Man är i en affär med en norrlänning under tidspress, jag är effektiv och gör en plan som general i krig "vi delar upp oss här, slutför våra uppdrag och möts vid kassorna". Resultatet? Jag hinner köpa det jag ska och gå 4 varv runt butiken, norrlänningen är kvar vid handdukarna, jag håller sällskap och ger råd men det blir för mycket för mitt psyke och det slutar med att jag läser katalogen istället. Hinner läsa hela inklusive information om storlekar och vägbeskrivningen till lagret i Gävle.

Nu vet jag, att nästa gång någon säger någonting stressat, kan jag köpa en till kopp té och kolla mailen.

(Jag är så fantasifull med rubrikerna!)


Tog vad jag hade hemma och gjorde soppa på´t. Torsk, morötter, potatis och persilja(+citron och buljong). Det blev så helvetes gott alltså...(ser lite halvdant ut men det var faktiskt gott)

Sitter och pluggar som en tok, imorgon ska jag städa, tvätta, äta middag ute och gå på bio så då blir det inget plugg. Vilket betyder att jag måste göra två dagars arbete idag istället för att hinna innan tentan. Är faktiskt på god väg, men det blir nog en sen kväll.. 
Jag är så sjukt stressad så hinner knappt äta(det gjorde jag dock, torsk i ugn med ägg och persiljesås + potatis mmm) men ni måste få veta vad jag pluggar just nu, kinesiska dynastier;

Zhang (1500-1050)
Zhou (1050-500)
Qin (221-206)
Han (206-220)
Sui (581-618)
Tang (618-907)
Song (960-1274)
Ming (1368-1644)
Quing (1644-1911)

och regenterna kan heta;
Wen
Wu
Shi
Sho
Shin
Quin

HUR SKA MAN HÅLLA ISÄR DETTA? "Åh låt se nu... var det sho, shi, shang, sui eller song som grundade konfucianska examinationssystemet?" Dessutom blir man dyslexisk bara av att titta på det, och utan ett par vodka i kroppen kan du inte uttala skiten heller. Tur att tentan är skriftlig, blir det jobbigt kan man bara slinta lite med handen vid namnet så kan det misstas för vad som helst.

Stavningskontrollen på word löper just nu amok... "Sko?" "Sy?"..... "Sova????" och slutligen uppgivet "ordet finns inte". Tro fan. (och ja, efter ett par månader intensivt studerande börjar word få en personlighet, just nu; desperat. Men det bräcker fortfarande inte min kompis som säger hej och hejdå till hallåorna på tv. Man blir minst sagt lite psykiskt instabil av det här tempot.)

Åker ner till stockholm om två veckor, yeah! Till syrran, äkta make och min systerdotter för att hälsa på i några dagar(och skriva uppsats..) Jag har dåligt med foton just nu så vet inte vad jag ska visa, men i juli såg det ut såhär;
                   
                   

Jag har ingen tv här hemma, senaste jag tittade på en tv var förmodligen dagen jag flyttade hemifrån, slutet på augusti. Så på middagen hos cissi ikväll drogs jag till tv:n likt en fluga dras till ljus. Fantastiskt, hur hamnar människorna i lådan? Finns det flera bilder att välja mellan? Ungefär så var upplevelsen, jag återupptäckte televisionsteknologin. Hade trots det en fantastiskt mysig kväll med de andra, och vid elva snåret satte jag mig på bussen hem. Var helt tomt, i ett par hundra meter, för sen klev ungefär halva umeås studentkår på bussen för att vallfärda till klubbarna i stan. De hade också förträngt att halloween är över, så majoriteten var utklädda och fulla, jag satt sedemera inklämd mellan picatchu och harry potter mesta av tiden. Roliga människor dock. 

Kaxig HarryP: Ser du inte vad jag är? *tar på sig runda glasögon*
Jag: Nej det var väldigt svårt! Hmmm... Nån politiker?
HarryP: *tystnad, ser bedrövad ut* Är du seriös?
Pocahontas på andra sidan gången: Han räddar världen! Det är Harry Potter!
Jag: HP räddar inte världen. Han glider genom livet genom att skylla på sin dåliga uppväxt och en tursamt möte med Voldemort.
HarryP: Det är inte sant! Jag/han räddar världen!
Jag: *petar på trollstaven han täljt från en björkgren* Med den?

Slutar i applåder och inbjudan till krogen(och nej jag följde inte med 70 okända personer till stan) Vilken bussresa... Dessutom fungerade inte bussens stationsinfo-skylt, så ingen visste var vi var, och vid varje stopp skrek någon "UUUUUT" och alla pressade sig ut och trampade säkert ner några på vägen, innan någon ropade "det var fel, IIIIIIIN IGEN" och så pågick det i hela resan hem haha.. Otroligt underhållande att se på.

Nu är jag äntligen hemma, har tryckt i mig en värktablett för jag har inflammation i en visdomstand. Galet vad jag är sjuk nu för tiden, förfaller snarare..

Idag var det bara föreläsning i två timmar, sköönt. Jag satt kvar med en kompis till halv sex och gick sen hemåt i den klara fullmåne-kvällen. Fullmånen förklarar också min dåliga sömn den senaste natten, sov inget! Vilket ledde till att jag idag var otroligt trött och efter middagen fick kämpa med att hålla mig vaken. Jag satte mig i desperation på golvet men sjönk ändå ihop och somnade, kravlade senare upp i sängen och sov i tre timmar. Jag har läskigt dålig kontroll över sånt, behöver kroppen sova gör den det hur mycket jag än kämpar emot. Narkolepsi-style. Jag är alltså nyvaken nu, klockan 10 på kvällen. GREAT.

Imorgon är det nya blodprov klockan 10, sen ska jag till frisören klockan 11 och till Cissi&Hanna för att laga tacos på kvällen. Frisören är mer än välbehövligt, håret är så långt att jag måste ha det i knut när jag sover annars trasslar jag in mig och stryps/hittar inte ut ur det. Jovars, livet är tufft.

Godnatt nu rå alles, trots fullmånen. Kan tycka att det är synd att man mår konstigt när det inte finns någon poäng i det. Kunde accepterat huvudvärk osv om det hade lett till att man blivit varulv eller nåt.. Get my point? Nu svamlar jag bara, hörs imorgon istället!
-"Vad är det med honom? Så negativ!"
-"Äh, inlandsmentalitet.. Inget att bry sig om" E, Örnsköldsvik, 25

Jag räknade ut att inlandet=allt innanför kusten(inte vi i umeå, bureå, piteå, skellefteå, övik osv alltså), och att invånarna är negativa. Varför? Tja, svaren varierar;

"De har det tufft, jobbiga vintrar, så de blir pessimister allihop" A, Umeå, 47 år
"Vi träffar ju aldrig folk" C, Älvsbyn(lite inland), 23 år
"Haha det finns ju inget att vara glad för där man kommer därifrån" E, Skellefteå, 27 år

Jag har märkt när jag pratat med inländare att de inte har nåt speciellt positivt talesätt. Vi smålänningar säger käckt; "det wer sa!" eller "ja de är inge att oroa sig för", men ingenting är någonsin helt bra när man är från inlandet. Allt är lite "njao..joo.. men nae..". Hittade en video på en 8 åring från Sorsele, ett lysande exempel på en människa som aldrig ler och får till och med ordet "ja" att låta negativt(observera sista 20 sekundrarna). Och det här är normalt;


Jag känner ett par riktiga inländare, och när jag tänker efter har de aldrig sagt "ja", eller "bra". "Njaa" är det som gäller. Och det supernorrländska "shhuup" ljudet man gör med munnen. Men aldrig på riktigt uttala någonting helt igenom positivt. För mig är det förbluffande.

Enligt de säkra källorna(norrlänningar som älskar att hacka på andra norrlänningar) är det alltså för att de har ett tufft klimat, är isolerade utan vänner och.. är från inlandet. Slut på del 1.

Jag har mängder med saker på lager i mitt arkiv av norrlandsmysterier;
*Patrotism, folk slår vakt om sin hemstad något överjävligt
*Solljuset, inget på vinter, allt på sommaren. Om hur min vän blev livrädd en sommarnatt på gotland, då det faktiskt blev mörkt framåt kvällen... Och hur det kan vara normalt med 45 minuter sol per dygn under vintern.
*Dialekt och grammatik, hör det här bara; "jag spillde på jag". Aaarghh...
Tänkte bara berätta att jag härmed startar en ny kategori, "norrland?" där jag skriver om hur norrlänningar är enligt andra norrlänningar, och om jag håller med eller inte. (Jag duckar för fördoms-kulan där märkte ni det? Jag kommer bara säga vad andra tycker haha, hoppa inte på mig!) Och lite andra konstiga norrlandsfasoner, dialekter osv.

Jag tycker det är töntigt att generalisera, och trodde verkligen inte det skulle vara så stor skillnad mellan södra och norra sverige men herrejösses det är det. Alla fördomar och förutfattade meningar är sanna. På ett bra sätt, de är underbara här. Vi är en ganska blandad mix i skolan, norrbotten/västerbotten/jämtland/lappland och så en och annan söderlänning, så det vi gör på rasterna är att sitta och babbla om allt som är annorlunda mellan.. ja allt. Tänkte skriva ihop "del 1: Inlandsmentalitet" idag, sjukt roligt när jag har fått detta förklarat för mig.

Burr, har suttit i en iskall föreläsningssal och tragglat väst- och centralasiatisk historia, då är det skönt att komma hem till en varm lägenhet och ta ett glas mjölk och saffransklipp.. Jag är en av dom som tycker alla julsaker ska bannas fram till i alla fall första advent, men saffransbullar räknas inte om det är i annan form än katter :)

Vi håller på med utomeuropeisk historia nu(men givetvis är ju europeiska expansionen med där, vi är överallt), askul! Men lite jobbigt för vi har ju haft fokus på mindre tidsområden och mer precisa fakta senaste månaden, tex sveriges utrikespolitik 1800-tal, Industriella revolutionen i tyskland osv. Och nu när vi går till de andra kontinenterna måste vi börja med generella fakta och gissningar igen, plus att tidsrymden blir stooor. Idag var det Amerika(nord, mellan och synd) och då börjar man någonstans 13-40 000 år sedan med första människan och landar 3 timmar senare på den spanska erövringen av de mexicanska och peruanska indianstammarna 1400-1600... Dock superintressant! Diskuterade Conquistadorerna/Pizarro vs Inka och anledningarna till nederlaget(inbördes splittring, stridsteknik, toppstyre bl.a.)... Plus att vi hann med azteker och mayakulturen som är min personliga favoritområde. Jo just nu är livet på topp!  Åh det är så kul! Haha bäst att jag njuter av det här för om två veckor ska vi tenta av en bok på 1.100 sidor plus uppsats och seminarie efter det. Men det gör inget för det är så roligt att kunna saker;) Ni där hemma kommer inte känna igen mig för jag har blivit en wiseass och know-it-all, en riktig besserwisser med andra ord, jag måste tvinga mig själv att inte skriva en historisk avhandling varje gång jag loggar in här. Jag hoppas verkligen jag orkar tempot hela utbildningen för det är ju intressant det här vi läser om, om man bara fick lite mer tid att hinna pressa in det i skallen..

Jag sitter just nu vid ett skrivbord, i en skrivbordsstol (som vilken normal människa som helst med andra ord) och skriver, och det känns fantastiskt! :D Allt har levererats och jag har monterat ihop det som ett proffs på ca en timme. Slängde skruvmejseln åt fanders under ett svagt ögonblick men men samlade mig, letade upp den och fortsatte sen. Tyvärr är det redan kolsvart ute, blir det vid tre ungefär, så jag hann inte ta så bra bilder men här kommer ett par i alla fall;




Bonus! Pizzan jag gjorde häromdagen med champinjoner, spetspaprika och salami + ruccola vid serveringen, mmmm!

Bloggpausen var pga tentaveckan, helt jäkla galet mycket att göra. Jag drogs dessutom med magkramper och nackspärr(ja på riktigt, 2 dagar innan tentan) Jag kunde dock plugga med ryggen och nacken rakt lutad mot väggen och papprena placerade i diskstället, det var både ett triumferande och sorgligt ögonblick när jag kom på det. Nacken höll ihop någorlunda under tentan i fredags, jag skrev i 2 timmar, sov 10min och skrev sen 3 timmar till, men det kommer inte räcka för det löjligt enkla franska revolutionen var totalt raderat från mitt minne. Klassiskt fall av överstuderande, självklara saker bara försvinner. Och det spelar ingen roll att jag skrev en hel avhandling om den globala ekonomiska följden av 1800-talets transportrevolution för man måste vara godkänd på alla frågor för att få godkänt alls.

Igår var det dock roligare för då var jag på stan med Älvsby-Cissi, och jag köpte mig skrivbord, och riktig skrivbordstol! Levereras hit på tisdag eftermiddag, längtar! Fick också tag på ett par jeans, mitt enda par byxor så de kommer användas flitigt, har kört tygleggings och strumpbyxor, men nu börjar det bli liiite kallt.

Idag är det tvätt och städning som gäller, och tänkte göra en pizza till middag senare, framför nån serie på datorn. Mmm, men det är nog allt som hinns med för imorgon börjar det om igen, synd att tiden går så fort, har sett fram emot dessa två lediga dagar i 3 veckor nu och vips så är det söndag eftermiddag utan att man hunnit vila huvudet alls!