Ett historiskt boktips

0kommentarer

Ja ibland slänger jag ju in lite boktips från saker jag läst, nu från författaren Peter Englund. Mer finns att läsa på hans hemsida och korta recensioner finns här.

Brev från nollpunkten och Stridens skönhet och sorg av Peter Englund

Den vänstra boken hade vi till uppgift att läsa förra veckan, det är en samling historiska essäer om "det mörka 1900-talet" och människans grymhet, i princip. Stor skillnad mot de avhandlingar på 400 sidor om fackföreningar på 30-talet eller liknande som vi brukar få. Så även om att vi är skolade att förkasta allt med onödigt dramatiska beskrivningar, självbiografiska tendenser eller som inte har korrekt fotnotsystem blev vi ganska glada över att läsa något som faktiskt var..hmm.. gripande. Den var verkligen skitbra, ursäkta franskan.
Det är kapitel om soldater i skyttegravarna under första världskriget, utrensningen i sovjet under Stalins styre, atombombningarna i Japan och när man inte trodde det kunde bli värre: attackerna på Hamburg och Berlin. Dessutom en text om likheterna mellan de totalitära staternas arkitektur, och det är faktiskt intressantare och mer relevant än man tror. Och allt beskrivs i en lite annorlunda vinkel, biografier från enskilda människor som var med vid händelserna. Man ville knappt lägga ifrån sig den, och jag satt länge och väl och funderade efter varje stycke. Den får verkligen kugghjulen i huvudet att snurra.
Dock en varningens ord, den är rå som in i bängen. Det är lik, avrättningar, bombräder, svält och elände återkommande så pallar man inte det är det bäst att låta bli. Dock är det ju så himla viktigt att man inte blundar för sånt utan faktiskt förstår hur illa det var, det är en av förutsättningarna till att det här århundradet och framtida århundraden ska kunna bli annorlunda. Som författaren själv skriver "det är på egen risk vi glömmer". Man får inte heller förvänta sig någon slags faktabok med översikt över krigens alla delar utan det här är mer mikrohistorik och i essäform får man inte glömma, små saker belyses och beskrivs med medmänsklighet och annat har valts bort.

Jag köpte den för 35 spänn på en internetbokhandel, väl spenderade pengar. Nu i veckan köpte jag en annan essäsamling av samma författare(den högra på bilden) men den har jag inte läst än. Får bli i sommar kanske!

Kommentera

Publiceras ej