Ja igårkväll ringde en kompis och lyckades locka med på på en tripp till Ö-vik. Hon behövde köpa nya vinterkläder och ville prompt till Utekompaniet som ligger bredvid fjällrävens fabrik. Vi hittade fler som ville med så vi blev ett gäng och imorse åkte vi iväg. Och den där butiken var ju inte lätt att hitta. Först tåg en timme, sen buss, och till sist gå de sista kilometrarna. När vi väl kom fram visade det sig att de mesta var på toook för dyrt, visst visst, 40% rabatt på en jacka är ju okej, men när jackan från början kostade 4900:- är det ju en fis i havet. Så jag höll mig till detaljerna, hittade tex en massa sockar och strumpor i funktionsmaterial som var nedsatta, så jag blev nöjd!
 
Alldeles svultna letade vi oss tillbaka till stan och käkade middag, och jag kom hem nu för en timme sedan. En jätterolig dag, med toppenväder! Och jag älskar Övik, blev lite kär i den lilla staden när jag var hos elin och gjorde palt, men nu i höstens vackra färger var det ännu finare....
 
 
 
På en halvö låg en kyrka! Tror vi. Eller så är det någon som byggt en väldigt spektakulär villa.
 
Det här var en fullsmockad loppis vi hittade. Herregud. Herregud. Vad mycket saker.
Vart?
Paris, och en sväng till Versaille!
 
Vilka?
Årskurs två och tre på humanistiska samhällsprogrammet inriktning historia och idéhistoria ska åka tillsammans. Sammanlagt 11 personer. (Högt tryck på den här utbildningen). Utöver oss är det två lärare, båda hade vi i militärhistoria under historia A.
 
När?
Vecka 46, typ. Vet inte hur länge. Fyra dagar eller en vecka. Eller som ansvariga läraren sa; "Jag har fått 100 lax av institutionen, vi kör på tills det tar slut!"
 
Vad ska vi göra?
Vi ska uppleva Paris i revolutionens anda! Vi har inte riktigt bestämt hela schemat för resan än, lärarna låter oss göra det. De är väldigt....soft. Någon ville till katakomberna för att röra vid skeletten. Det var ok. Besöka Jim Morrisons grav var också ok. Vinprovning? Absolut. Vi ska ha ett till möte om två veckor ungefär, då vi kan lägga till fler saker. Så om någon där ute har varit i centrala Paris och har nåt tips på sevärdheter vore det toppen! Historiskt eller inte spelar inte så stor roll. Det går att knyta nåt historiskt till det mesta. Och så har vi ju tid utanför schemat också såklart, den ena av lärarna har uttryckt flera gånger att det ska vara en avslappnad resa. Inget överpretantiöst utan en del egentid. Eiffeltornet(lång kö?), Champs-Elysees osv är inräknat. Kommer bli någon slags stadsvandring tror jag.

En dag/eftermiddag i Versaille kommer det nog bli. Så länge det inte gnabbas om huruvida Axel von Fersen hade en affär med Marie Antoinette. Vi reser dit med två militärhistoriker och sådant oväsentligt nonsens tolereras icke.
Träningen senaste veckan har jag fokuserat på bålmuskulaturen, (Börjar få ont i ryggen av allt stillasittande pluggande) men framför allt har jag kört hårt med magmusklerna. Och igår morse vaknade jag tidigt av krampen från helvetet, i de översta musklerna på magen och sidorna. Seriöst, trodde revbenen skulle böjas ihop och säga 'Snap'! Och klockan kvart över fem på morgonen är man ju inte jättesugen på att gå upp i brygga för att tänja ut dem, så jag slängde på varmvattenflaskor och försökte tafatt liksom kavla ut muskelhelvetena. Efter ett par omgångar av det så blev det bättre. Jösses liksom! Känns som lite väl mycket drama för ett par crunches och höftlyft?! Jag höll mig till en halvtimme yoga och en timme pilates resten av dagen....
 
Har lagat rotmos, eller ja... morötter och blomkål. Typ rotmos. Det blev gott! Och tomatsoppa, som också blev god, trots att den mest innehöll lök. Och ja som ni märker är det fattigdagarna innan studiemedel och lön just nu. Idag borde det dock ramla in på kontot, men åka och handla det gör jag först imorgon. Det är hemskt väder här idag. Ska bara förbi skolan en sväng och gå på ett möte om en skolresa till Paris vi ska göra med klassen nu i höst. Tyvärr kommer det mötet förmodligen dra över så jag inte hinner till aktiespararkursen. Men jaja, så är det ibland!
 
Tips! Osockrade fullkornsringar. Jag har inget emot socker, men väljer helst själv när det ska ätas. Och till frukost? njae.. De här är väl ingen smaksensation men krispiga och mättande.
 
Nybakat bröd!
Nä vet ni vad så trött jag är på sociologi. Maken till tråkigare uppgifter har jag aldrig stött på. Det är inte svårt, men så långtråkigt, repetition, repetition, repetition. Skriva samma sak hundra gånger. Och tidsödande! Idag blir en intensiv dag vid skrivbordet, har en deadline på en examination imorgonbitti. Så ja, den kommer vara klar imorgonbitti och förmodligen inte en sekund tidigare.
 
Kommer dock göra ett kort avbrott vid fyra för att kila över till skolan och gå på aktiespararnas föreläsning. Trading del 1(teknisk analys) står på schemat. Så då har jag något att se fram emot. Nästa föreläsning är på torsdag.
 
Trading del 1 och 2:
"Teknisk analys: Hur man genom att studera börskurvor kan få sannolikheten på sin sida vid trading/aktiehandel.
Börspsykologi: Varför och hur psykologin påverkar investerare på marknaden.
Riskhantering: Hur du skall tänka för att inte råka förlora allt ditt kapital på börsen."

Lägger till en höstbild från förra året för att det kändes rätt.
Igårkväll ringde en kompis och frågade om jag ville komma och käka nybakad äpplepaj. Vad är det för fråga? Jag hade jackan på och var på väg ut genom dörren inom två minuter. Äpplepaj, glass och saft en vanlig lördag minsann! Men sen skulle jag ju ta bussen hem, och jag och den nattliga kollektivtrafiken går ju inte direkt hand i hand. Det var packat med festprissar och när jag sitter och försöker koppla bort ölburkarna som flyger i luften och paret som i princip sitter i mitt knä och hånglar så märker jag att en vinglig kvinna ca två meter bort stirrar på mig, och när vi får ögonkontakt säger hon väldigt högt:
"DU! Jag känner igen dig!".... "Jag känner FAN igen dig!". Ganska aggressivt, kan jag påpeka. Jag blir rädd, kan jag också påpeka. Men tjejen bara stirrar med rynkad panna och funderar verkar det som. Sen säger hon; "Men det är inte du va?"(Jag vet inte riktigt hur man svarar på det, så jag försöker se oförstående ut) "Nää det kan det inte vara.. Men du ser ut som hon i Underworld... Vafan heter hon nu då... Rhona Mitra!". Alltså gissa min glädje när det visar sig att den här överförfriskade människan inte förväxlat mig med någon högstadiemobbare eller nån annan som hon möjligtvis ville utkräva hämnd på, utan en skådespelerska. Och jag sprang direkt hem och googlade såklart.
 
Rhona Mitra;
 
 
 
Ja visst är det nåt!? Ansiktsformen, eller näsan..
 
Saknar att ha hund! Det här är min favoritpromenad runt nydalasjön, jag kan knappt fatta att jag flyttat till stad men ändå har sådan här natur utanför ytterdörren.
 
Har börjat med ljudböcker när jag är ute och går. Men jag är väldigt petig med sånt. Uppläsaren får inte ha dialekt. Eller betona konstigt. Eller ha för ljus, för mörk, eller för skrovlig röst. Och så är det väldigt populärt att anställa skådespelare som uppläsare. Tomas Bolme, Helge Skoog, Krister Henriksson... Den förstnämnda spelade pepparkakan i "Julens Hjältar" 1999, typ den första julkalender jag kommer ihåg. Jag kan inte ta honom seriöst. Så utbudet för mig är ju väldigt knapert, men det går. Tacka vet jag Håkan Nesser, som läser sina böcker själv!
 
Caffe Latte, gott gott gott. Men bara någon enstaka sisådär varannan dag. Jag vill inte ha nån vana på koffein. Det är starkt kaffe + varm vispad mjölk om någon undrar, inte té och diskmedel som det kanske ser ut som.
 
Startade dagen klockan 05.45 i vanlig ordning, och satte mig och gjorde en inlämningsuppgift i absolut sista sekund, även det i vanlig ordning. Framförhållning var det ja... Planen var att göra det igårkväll men det slutar ju bara med att jag sitter och googlar bilder på kanelbullar eller nåt annat ej-sociologi-relaterat.. Men ta i trä, jag klarar det ju alltid och med gott betyg dessutom.
 
Nä nu ska jag titta på ett avsnitt av Downton Abbey(säsongsstart!) och sen kanske plugga lite på nästa uppgift då. Och lyssna på Stevie Wonder, är i en Wonder-period definitivt. Och Lana del Rey, kolla upp henne!
 
 
 
Funderar på om man kanske skulle sätta upp nåt slags mål med sin träning? Jag gör aldrig det, det har aldrig fungerat på mig, jag är så rädd för att misslyckas att jag helst inte försöker så krav och grejer gör mig bara stressad. Men med det sagt, kanske skulle man ge det en chans?
Jag tänkte mig nåt spring-lopp eftersom jag vill förbättra konditionen. Typ nästa sommar(eller höst) så jag hinner bli bra. Långsiktiga mål som sagt. Bara ett litet motionslopp i nån stad, eller nåt annat kul. Men max en mil för fan, nån måtta får det vara..
 
--->Tjurruset verkar ju asballt! En mil i lera och skit, kravlandes och krälandes. Brukar vara runt september/oktober. Video från loppet här.
 
 
 
--->Karhu Run I Västervik! 6 km tror jag...
 
 
--->Blodomloppet 5 eller 10 km
 
Finns massor stadslopp(kalmarmilen tex) som jag tycker verkar trevligare än de stora som tjejmilen och vårruset. Ja nåt av det ska man väl kunna masa sig till. Men nu när man tänker på det verkar ju en mil förbannat långt alltså... Jag ska FUNDERA och så får vi se.
Är fortfarande sjuk med hosta och feber, och missat både aktiespararmöte och ett och annat seminarie. Nu är det som tur var hemstudier till nästa onsdag så jag slipper noja över vad jag missar.
 
Äter gott det gör jag dock!
Ugnsrostade grönsaker. Sparris, morötter, zuccini, gul lök, vitlöksklyftor, vattenkastanj, broccoli och majs. Plus färska tomater och salsa.

Jag och under tiden jag äter min mat tittar jag på Utvandrarna(alltså filmatiseringen 1971), såå bra. 
"Ja men det begriper du väl Kwistina, att jag håller dig och barnen kärast i världen?"- Karl-Oskar
Tårkalas i kvadrat. Men nu ska jag sluta vara sentimental över småland och försöka fortsätta plugga istället. Socialpsykologiska teorier är långt ifrån lika spännande som resan till amerikat.
Idag är förkylningen värre, som väntat. Ligger ihoprullad i täcken och min egen snor och misär, och käkar spenatsoppa. När jag är sjuk vill jag ha soppa, och jag kan tillverka den av i princip ingenting, det är en gåva jag har. Nödsoppor. Det är ju bara buljong och en valfri ingrediens men ändå...
 
Hur som helst.. Nu när jag försökte plugga lite läste jag det här i sociologi-kursboken. Tycker författaren drog lite väl hastiga slutsatser..;
 


Ta inte ut skilsmässa för fasen, du får psykiska störningar!

Jag har dock gått en sväng runt nydalasjön, då jag trots förkylningen har ganska mycket spring i benen. Vackert väder och det gick så mycket lättare att andas ute i höstluften. 
 


Ja herrejösses, jag tänkte sammanfatta de senaste dagarna men jag verkar ha glömt bort det mesta. Eller så har det varit ganska händelselöst helt enkelt. Mycket plugg, en helt oförberedd gruppredovisning igår, sedan fest igårkväll. Det var jättekul förutom att jag var så jädrans förkyld. Trots hemkomst klockan sisådär tre på natten så vaknade jag vid åtta, pigg men täppt och hes. Gissade att den här sjukan kommer bli mycket värre, så jag passade på att gå ner till centrum och besöka bondens marknad medans jag fortfarande orkade. Mötte upp Cissi och vi käkade både "sjöbab"(friterad strömming i pitabröd) och kantarelltoasts. Mmmm.
 
De hade släpat dit en sten/ved-ugn och stod och gjorde tunnbröd! Sen bara snodde ihop dom och lade ner i påsar som man fick köpa. Jag var jätteimponerad, men cissi, vars familj är tunnbrödsbagare, var inte lika entusiastisk.
 

Och tänk er min glädje, när jag i förrgår hittade platta persikor på det lilla lokala Ica, och sedan ännu fler nu under marknaden! Dessa är SÅ goda, ni kommer vilja dö i en hög med platta persikor. Och låt er inte skrämmas, de må se förjävliga ut, men smakar alltid gott. Flatqueens heter de och det verkar vara säsong på dem nu. Så köp!
 
Jo vad hittade jag mer? Bönor. Och de var supergoda. Min favvis.
 
Japp japp, förkyld och eländig som jag är verkade det som en bra idé att ladda med antioxidanter och vitaminer. Kiwi, plommon, persikor, platta persikor, jordgubbar och blåbär. Mmmm.
 
En riktigt härlig dag. Imorgon blir det massor med plugg och sen försöka kurera sig så gott det går.
Första utbildningen med Unga Aktiesparare gick bra! Föreläsaren pratade dock fort fort fort....
Men han är tydligen bolagsanalytiker i vanliga fall, skulle nog gissa att han var helt ny som föreläsare här, han hade en kille som satt bredvid och hoppade in när något glömdes eller gick alldeles för fort.
 
Idag är en städ, plugg och tvättdag. Lite svårt att få upp någon riktig fart, ute är det mörkt och regnigt och det ger inte alls någon energi. Nu ska jag dock ge mig iväg till mataffären, osminkad, oduschad med oborstat hår och i mjukisbyxor. TUR att man bor i en stad där ingen bryr sig, hälften är ju ändå fulla och ser efter nollningveckorna själva ut som sju svåra år.
Har haft fullt upp de senaste dagarna. Plugg, föreläsningar, möten ,studiegrupper, nollning osv. Veckans andra nollningstillfälle blev ordentligt gjord i fredags tack vare att vi startade en förening("humanistiska samhällsprogrammet med inriktning historia"-föreningen. Vi har inte riktigt kommit på ett namn än.) och fick då en större budget för att ge de nya medlemmarna en ordentlig nollning. Ja svårt att förklara det där. Hur som helst var det riktigt kul! Dock proppfullt på stans alla klubbar, galet mycket folk ute.
De är duktiga, våra nollor.

 

Gabriela är ordförande i föreningen, alltså är hon Alpha! Vi andra hade också tröjor, men Beta då.
 
Imorgon är det heldag med sociologi och efter det ska jag ha mitt första möte med Unga Aktiesparare. Bäst att ladda för båda!
Nu sitter jag här och väntar på maten, hungrig som en varg men grytan som står på spisen ska puttra i 2-3 timmar för att kryddorna(Bakokrydda; en etiopisk kryddblandning) ska få sin "fulla arom". Well, jag struntar snart i aromen och äter ändå. Bara sisådär en halvtimme-timme kvar nu. Det blir nog mums när det är klart.
Jag bakar också bröd som ett yrväder, skulle gissa att sisådär 60-70 procent av min kost just nu består av farmors recept på filmjölkslimpa. Så gott! Försöker undermedvetet ha i lite allt möjligt i smeten för att på så vis få ihop hela kostcirkeln i brödet, så jag slipper äta nåt annat. Så gott är det.
Tog ett roligt beslut idag, jag har blivit medlem i Unga Aktiesparare, UA, och kommer gå deras grundutbildning i privatekonomi nu i höst. Det är bara sex tillfällen, och krockar inte med mitt vanliga schema, så varför inte?
 
 
Det här är ju inte en utbildning som hör till universitetet, det är en ideell organisation med universitetslärare(och bankfolk), för de som är intresserade och vill veta mer om sparande, aktier, börsen och fondplacering. Medlemsavgiften är 225:-/år och då får man privatekonomi-kit, tidningsprenumeration och dessutom den här "utbildningen" samt en del rabatter. Jag längtar till första tillfället på måndag, hoppas att jag gillar upplägget(annars kan man alltid dra sig ur) och finner det lika intressant som det mesta annat inom ekonomi!
 
Jag ÄLSKADE ju när vi läste lite ekonomisk historia i Historia A, nu är ju det här väldigt annorlunda, men jag är logiskt/tekniskt lagd och gillar att lära mig sånt här.
Efter att ha klivit upp sisådär kvart över fem på morgonen tack vare en mardröm, bakat bröd, varit på skolan och läst hela dagen, haft föreläsning, och sen haft nollning med de nya historikerna(pizza och öl!), är jag nu svintrött. Det har regnat hela kvällen så jag är alldeles stelfrusen, ska ta en dusch, en kopp té, och så läsa lite. Och sen däcka i en nybäddad, uppfluffad säng. Vardagslyx.
 
Imorgon ska vi gå igenom social stratifiering, bara att ladda och tagga!
 
Jo och så har jag ju tidigare skrivit om hur Umeå tamejfan alltid bygger om nåt. Här är bildbevis från såna där väder-kameror. Och det här är bara i centrum!


Oj oj oj, introduktionen var väldigt speciell. Först och främst; vad konstigt att helt plötsligt vara den erfarna som redan känner alla, och se de nya, osäkra studenterna. Jag kommer helt plötslig ihåg min första dag på UMU, det var skitläskigt. Idag försökte jag vara supertrevlig och erbjöd hjälp med allt från biblioteket och guide till salar, tipsade om bästa restaurangerna på campus och gav mitt mobilnummer både hit och dit. Förhoppningsvis blev någons dag lite lättare.
 
För det andra; Sociologi verkar superbra. Det är organiserat och pedagogiskt, på Historia A fick vi en gammal litteraturlista, en omöjlig deadline och sen sa lärarna "Ja det här blir svårt för er". Men historia har dock gett oss en bra grund, vi kan läsa fort, och vi kan skriva fort och analyserande. MEN det är många metoder och examinationssätt i sociologi som jag aldrig hört talas om. Så det kan slå slint. Vi får se helt enkelt!
 
Och så skulle jag försöka förklara varför jag läser sociologi när jag ska bli historiker...
För att få en kandidatexamen måste man läsa;
 
90 hp huvudämne= 3 terminer á 30 hp
90 hp övriga kurser= 3 terminer á 30 hp
=
Tre års heltidsstudier(6 terminer)
 
Jag vill ta en kandidatexamen i historia(bli historiker), till och börja med. Mitt huvudämne är alltså historia, så jag läser Historia A, B och C.
Mina andra kurser kommer vara Sociologi A, Juridik, och en termin Valfri(helst utlandsstudier).
 
Mina tre år är upplagda såhär:
Term 1. Historia A
Term 2. Historia B
Term 3. Sociologi
Term 4. Juridik
Term 5. Valfri kurs
Term 6. Historia C
Fredagkvällen var riktigt riktigt rolig. Oj så kul att se alla(nästan) igen.
 
Idag håller jag på och läser nya litteraturen, på måndag klockan tre börjar kursen i sociologi. Och jag är skitnervös. Usch usch usch. Massor av grupparbeten står på schemat, totalt annorlunda mot senaste terminen som har varit helt självständigt. I välkomstbrevet till den här sociologikursen fick vi ett tips om att det var bra att starta i god tid med böckerna för det var MYCKET att läsa. Jag kollade snabbt och det var 350 sidor till första föreläsningen. Pffff! Lätt! Dessutom har man samma bok, i sju veckor! Jag är otroligt tacksam och ödmjuk för det faktum att jag hade historia A och B innan detta. Det sätter liksom ribban.
 
Har handtvättat alla stickade tröjor också som blir så fula i tvättmaskinen annars. TRÅKIGT. Men nu är det gjort.

Jo och sen har jag sprungit intervaller ute i spöregnet. Spurta ett varv, vila, spurta, vila, spurta, vila. 7 varv. Hem igen och lägga sig på hallgolvet, frustande och pustande. Min fjärde springtur här i Umeå sen jag kom tillbaka, så härligt!