Mitt jobb innebär att jag är ensam i 8-9h på natten och då har jag inte så hemskt mycket att göra, lite uppgifter som man klarar av fort sen är det mest att vaka(får inte ha mobil eller dator). I början var jag lite naiv, "äsch tiden kommer flyga iväg". Nej det gör den inte, tiden går extremt långsamt när man mest sitter och tittar på klockan och däremellan stirrar djupt ner i tekoppen. Tar med korsord, men vem som helst tröttnar på korsord efter att ha kryssat i 120h/mån. Så jag läser. Massor. Plöjer bok efter bok, och när de tagit slut har jag läst min kunds barnbarn skoluppsatser och poesisamlingar och kristen mytologi (ja fråga inte ens..). Och det är ju härligt! Har alltid älskat att läsa med tar mig sällan tid till det, finns alltid så mycket annat som pockar på uppmärksamheten, så är faktiskt riktigt skönt när man sitter isolerad på jobbet och inte kan göra något annat. Försöker så gott det går utnyttja biblioteken men böcker jag fyndat på loppis, antikvariat, lånat, fått, köpt och hittat börjar växa fram i drivor här hemma. 
 
Temat jag är inne på nu är intersektionalism, främlingsfientlighet, islamofobi, politisk islam och amerikansk politik blandat med lite historia och ekonomi. Läser bara facklitteratur just nu.
 
Nya böcker jag fixade igår som förhoppningsvis räcker i ett par nätter. Mattias Gardell är en storfavorit, han är så väldigt väldigt kunnig och kan förklara svåra politiska och ideologiska problem så även den dummaste förstår. Främlingsfientlighet är något av det absolut värsta jag vet, och Gardell kan liksom sätta allt i ord.
-Bin Ladin i våra hjärtan (om politisk islam)
-Tortyrens återkomst (om Abu Ghurayb fängelset)
-Rasrisk (om nationalistiska rörelser i Usa, tex Aryan Nation och KKK) 
och av David Jonstad 
-Kollaps (om varför civilisationer går under och de ekonomiska faktorerna)
Den här högen är nog mest politisk historia, ekonomisk historia och ett gäng böcker för att få mig att bättre förstå krisen i mellanöstern. Några godbitar är min favoritekonom Paul Krugmans bok End this depression now och Kristoan Gerners Ryssland. Mehran Kamravas The modern middle east är en riktigt tung jävel, ursäkta språket men det var ren envishet som tog mig igenom den men det är jag glad för. 
Den här var superbra! Har ju varit i Versaille och jag borde ha läst denna innan alltså, grymt intressant och lärorik.
Mattias Gardell igen med min absoluta favoritbok Islamofobi. Jag kan inte nog uttala mig om hur bra den här är. Läst om den flera gånger och sitter hela tiden och nickar och stryker under och märker meningar och sidor. Den har ALLT. Den har definitivt gjort mig till en bättre människa med mer analytisk förmåga och viljan att överbygga fördomar och okunskap.
Andreas Malms Hatet mot muslimer är också väldigt bra, men mer som en översikt över de fränlingsfientliga partier om växer fram i europa och hur de är ledda och organiserade. 
 
 
Jag har väldigt lite att skriva om faktiskt, jobbar och sover mest haha. Tänkte dra upp bilder från en gammal fotografering med en av mina kompisar Daniel (Cissis sambo), något av det roligaste jag fotat! Det var under hans uppgradering i jiu-jitsun! Vi planerade länge att göra om det men det är svårt att hitta en partner åt honom då han är rätt stabil på 188 cm och 106 kg... Svårt att få till bilder utan att det ser ut som skolgårdsmobbning. En dag ringde han dock och sa att hans bästa vän Marcus kunde vara med då de matchar någorlunda och brukar sparra. Japp, numera min Marcus! Roligt tt tänka på såhär i efterhand. 
 
En bild från fotografering nr 2 (trasigt objektiv och slö kamera så var inte alls nöjd) men roligt som alltid! Daniel till höger är kaxig och slarvar med garden. 
Var på hotel Avenyn här i stan igårkväll och såg på en kompis, Russell, som spelade. Riktigt duktig är han! För övrigt har det varit riktigt ganska kallt i några dagar, burr! Men när det är kallt så är det fint ute!
 
 
 
 
Tror det är hög tid för mig att klippa håret också innan jag råkar strypa mig själv i sömnen...
 
 
 
En nymålad ren
 
Nu så ska vi se vad som hänt sedan sist. Jo snön har fallit, ordentligt! Över en natt bara, tjong så var det vitt.
Funderar på att gå en liten kurs i släktforskning på vuxenskolan, får se om jag får tummen ur och tar mig an den, skulle vara nyttigt! För övrigt går nya jobbet riktigt riktigt bra, trivs nåt otroligt och har vant mig vid nattjobb och kroppen har äntligen fattat den nya dygnsrytmen(förut var den lite "jag är hungrig, nu ska jag sova, åh herregud jag mår illa, ÄTA NU?, det gör ont överallt, det är mörkt ute, soooova, hungrig osv"). Får extrapass också så min fasta 60% blir heltid lätt som en plätt. Har dock ramlat nerför trappen på jobbet TVÅ GÅNGER så den här lediga helgen får jag tillbringa i soffan med värmepåsar på höft och rygg. Min kund sa att hon aldrig sett någon falla en våning, gå ner i ofrivillig spagat och sedan skutta upp och tjoa "Det är ingen fara jag mår bra, ska jag hjälpa dig med lådan där, tack taaaack". Serviceinställning och adrenalin i kombination. 
 
Nä nu ska jag ta på mig mina nya termobyxor och vinterjackan och sakta sakta vandra över till Marcus i stel kropp, det vankas tv-seriemaraton och té tror jag. Otroligt att han står ut med mig, inatt for jag runt som en galning för att hitta något bekvämt för ryggen, hade jättesvårt att sova, väckte honom, och somnade. Delad sömnlöshet är dubbel sömnlöshet. Eller den andres sömnlöshet. 
 
Åker kanske till Finland i slutet på månaden igen, beror lite på om isarna hinner frysa ordentligt för vi ska tydligen åka snöskoter tror han. Hahahahaha. Tror han. 
Dörren ni ser närmast hitåt på mittenvåningen, där bor jag!
 
 
 
Det ni ser här på bilden nedanför är älven och design/arkitekt/vad-det-nu-heter-skolan och den högre kuben är bildmuseet, bakom skymtar man vita hus, det är Norrlands Universitetssjukhus och precis där bredvid bor jag!
 
 
 
Ja vi äter frukost 12.40.... Och jag sitter inte på golvet och smygfotar utan jag ligger i soffan!
 
 

Har börjat måla igen, ja det är alltid några år mellan gångerna men ibland åker penslarna fram. Mamma var snäll nog att skicka mina gamla färger på posten när inspirationen slog till. En uggla blev det nu inatt, elefanten och blomman gjorde jag i somras. Nu hoppas jag att jag kan hålla i det här och måla lite oftare, övning ger färdighet så det gäller att inte ge upp!

Lite beroende av en Håkan Hellström låt- "Fri till slut". Åh så bra! Fin som snus. 

 
 
 
Material: Mikas penslar, vattenfärgsblock från dagiset. 
 
Startade morgonen den 23e med att sitta och halvsova på Marcus jobb på Wasaline, hade som tur var sällskap av en go hund. Tillsammans höll vi stenkoll på att alla skötte sina uppgifter på kontoret.
 
Sen var det dags, vi körde på bilen, gick upp till hytten och allt var jättespännande tills det började blåsa på havet. Kan ju påpeka att jag blir åksjuk av allt, kontorsstolen kan tamejtusan röra sig lite väl fort i sidledes ibland.  Tänkte inte på det. Det var ca en timmes plågan då jag nästan fick smaka på frukosten igen, sen somnade jag. Vaknade när vi närmade oss vasa och det var lugnt och fint i skärgården. 
 
Hemma hos familjen var det lugnt och skönt och finska flaggor i granen, bara sådär. Åkte in till Vasa stad igen, lite mindre än Norrköping och 70% finska 25 % svenska ungefär, kollade in designbutikerna och besökte några vänner till Marcus sen drog vi hem till Sundom! Kollade på meteoritkratern Söderfjärden på vägen också, såååå häftigt. Man kan åka rakt över och i mitten finns det ett fågeltorn(eftersom det kan vara ca 8.000 tranor på en dag under flyttperioden) och man ser stjärnhimlen jättebra eftersom det inte är störande ljus. Underbar kväll och familjen tog såklart dagen-före-julafton-bastu. Jag tackade nej till det då jag värnar om mitt liv och min hälsa lite för mycket för att sätta mig i en finsk bastu. 
 
 
Julafton! Vaknade, satte upp julbelysningen och skickade upp julkorset i flaggstången. Åkte till kyrkan (den var jättefin) och satte ljus på gravar.
Hem och åt julmat, och satt sne i soffan och myste innan julklappsutdelning. Jag blev bortskämd å det grövsta!
På juldagen åkte vi och hälsade på Marcus bror och tog det sen lugnt. Åt älgstek, herregud så gott. Herreguuuuud. Det var så länge sedan.
 
Annars betedde vi oss som två pensionärer, löste korsord och tittade på Bron/Broen, en svensk-dansk kriminalserie. Blir lite knasig i huvudet av svenska, danska, engelsk textning och höra finlandssvenskan i bakgrunden dock.
Till hemresan den 26e fick jag åksjukemedicin och det stoppade jag glatt i mig. De varnade om att man kunde bli lite groggy och lustig, men det skrattade jag bort. Marcus fick inte ta eftersom han skulle köra bilen sen. Och vi kan säga såhär, första timmarna svarade jag inte på tilltal och ville bara soooooova, och sista stunden satt Marcus och stirrade skeptiskt på mig i restaurangen eftersom jag inte kunde hålla käft om hur fantastiskt allt var, från potatismoset till heltäckningsmattan. Tror jag nynnade något om "soluppgången över Merenkurkku"(Merenkurkku=Kvarken, alltså havet mellan Sverige och Finland) också. Jag mådde dock inte illa en enda gång!
 
 
Sen var vi tillbaka i Umeå och jag åkte mot min första jobbnatt på nya arbetet! 
En mycket fin och lyckad jul, väldigt lugn och stillsam i närmsta familjen och ingen stress. Kände mig grymt uppvilad efter detta!